De Syv Slag: Tradisjonelle julebakverk og oppskrifter
I Norge er «De syv slag» en kjent tradisjon, der man baker syv ulike sorter julekaker til jul. Denne skikken går langt tilbake i tid, og handler om å fylle huset med deilige dufter og smaker som bringer folk sammen. De syv slagene kan variere litt fra hjem til hjem, men her er en klassisk liste med oppskrifter for disse tradisjonelle bakverkene.
1. Serinakaker
Disse småkakene er sprø, søte, og har en herlig smørsmak. De er ofte pyntet med perlesukker og hakkede mandler. Ingredienser:- 300 g hvetemel
- 200 g smør
- 100 g sukker
- 1 egg
- 1 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- Perlesukker
- Hakkede mandler
- Smuldre smøret i melet. Tilsett sukker, bakepulver og vaniljesukker.
- Knekk egget og bland det inn til en deig. La deigen hvile kaldt i 30 minutter.
- Rull deigen ut til små kuler og trykk dem litt flate. Legg på stekebrett.
- Pynt med perlesukker og hakkede mandler. Stek i ovnen på 180°C i 10-12 minutter til de er gylne.
2. Berlinerkranser
Berlinerkranser er smørbaserte og sprø, med en mild smak som smelter i munnen. Ingredienser:- 2 kokte eggeplommer
- 2 rå eggeplommer
- 250 g smør
- 300 g hvetemel
- Perlesukker til pynt
- Mos de kokte eggeplommene og bland med de rå. Tilsett smøret litt etter litt, og rør til en jevn masse.
- Elt inn melet og la deigen hvile i kjøleskapet i minst en time.
- Trill deigen ut til tynne pølser, form små kranser og legg dem på stekebrett.
- Pynt med perlesukker og stek på 180°C i 8-10 minutter.
3. Sandkaker
Sprø, skjøre kaker som formes i små sandkakeformer. De er ofte servert alene eller fylt med krem. Ingredienser:- 300 g hvetemel
- 200 g smør
- 100 g sukker
- 1 eggeplomme
- Smuldre smøret i melet og tilsett sukker og eggeplomme. Arbeid deigen godt sammen og la den hvile i kjøleskapet i en time.
- Trykk deigen ut i sandkakeformer.
- Stek på 175°C i 10-12 minutter til de er gyldne. La de avkjøles før de tas ut av formene.
4. Kakemenn
Kakemenn, eller «hvite kakemenn», er populære i julen, spesielt på Vestlandet. Disse er morsomme å lage sammen med barna! Ingredienser:- 500 g sukker
- 2 dl melk
- 150 g smør
- 1 ts hornsalt
- 1 kg hvetemel
- Smelt smøret og bland det med melk og sukker. Rør til sukkeret er oppløst.
- Bland hornsalt med melet og tilsett det gradvis i røren. Jobb sammen til en deig.
- La deigen hvile i kjøleskapet i minst en time.
- Kjevle ut deigen til ca. ½ cm tykkelse og bruk pepperkakeformer for å stikke ut figurer.
- Stek på 175°C i 10-12 minutter til de er lette og gjennomstekte.
5. Fattigmann
Fattigmann er en klassisk frityrstekt småkake som er sprø og gyllen, med et snev av kardemomme. Ingredienser:- 6 eggeplommer
- 6 ss sukker
- 6 ss kremfløte
- 1 ss konjakk
- 1 ts kardemomme
- 400 g hvetemel
- Smult eller olje til steking
- Pisk eggeplommene og sukkeret til det blir luftig. Tilsett kremfløte, konjakk og kardemomme.
- Rør inn melet gradvis til en smidig deig. La deigen hvile kaldt i minst en time.
- Kjevle deigen tynt og skjær den ut i diamanter. Skjær et lite snitt i midten av hver bit og dra den ene enden gjennom.
- Varm smult eller olje i en gryte, og stek kakene til de er gylne og sprø. Avkjøl på papir.
6. Krumkaker
Disse tynne, sprø kakene er vakre og kan formes mens de er varme til kjegler eller skåler. Perfekt til å fylle med krem eller is. Ingredienser:- 4 egg
- 250 g sukker
- 250 g smør
- 250 g hvetemel
- 1 ts kardemomme
- Pisk eggedosis av egg og sukker.
- Smelt smøret og bland det inn i eggedosisen. Tilsett hvetemel og kardemomme.
- Varm krumkakejernet og stek små porsjoner til de er gyllenbrune.
- Form kakene umiddelbart etter steking ved å rulle dem rundt en krumkakepinne eller et glass.
7. Goro
Goro er en gammel norsk småkake som er flat, sprø og har et vakkert mønster. Den stekes i spesielle jern, likt vaffeljern. Ingredienser:- 2 egg
- 250 g sukker
- 250 g smør
- 250 g hvetemel
- 2 dl kremfløte
- 1 ts kardemomme
- 1 ts konjakk
- Pisk egg og sukker til eggedosis. Pisk fløten stiv i en annen bolle.
- Bland smeltet smør, mel, kardemomme og konjakk i eggedosisen, og vend deretter inn kremen.
- Varm gorojernet og stek kakene til de er lysebrune og sprø. Avkjøl på rist.