JULEUNIVERS
 

Magiske juletradisjoner fra hele verden

 

Magiske juletradisjoner fra hele verden

Julen er en tid for glede – i hele verden! Det finnes mange sjarmerende juletradisjoner i forskjellige land. Vi har plukket ut noen fine tradisjoner som du gjerne kan ta med i din egen julefeiring.

 1. Julenissens postkasse

Det er mange som har skrevet brev til Julenissen på et eller annet tidspunkt, men visste du at han faktisk har en adresse? Om du skriver til han før 16. desember kommer han til å skrive tilbake til deg! Brevet reiser helt til Canada, så her er det viktig å merke brevet med Santa Claus, North Pole HoH oHo eller Canada. Det er helt gratis og krever ingen frimerker.

 1. Feiekoster og mopper

I Norge har vi en morsom tradisjon med å gjemme feiekoster og mopper, ikke bare for at det skal være rent og ryddig, men fordi nordmenn tror dette vil hindre onde ånder fra å stjele kostene og fly av gårde med dem.

 1. Juleagurk

Fra et ukjent sted har det dukket opp en tradisjon som går ut på å pynte agurker og gjemme dem i juletreet. De som finner den, vil da få en ekstra gave og hell! PS: Det trenger ikke være en ekte agurk.

 1. Donald Duck

En av julens store tradisjoner er jule-TV hver julemorgen. I både Sverige og Norge ser vi «Donald Duck spesial», en stødig tradisjon som mange gleder seg til hvert år.

 1. Julemonstre

Julen er en tid hvor barn skal oppføre seg ekstra pent. Da er det veldig kjekt for foreldrene å ha både Julenissen og julemonstre å argumentere med. Et eksempel på disse monstrene er den islandske julekatten, som til tross for søtt navn, spiser barn som ikke gjør pliktene sine!

 1. Julepudding

Nærmest alle typer pudding er en deilig og populær juledessert. I Slovakia og deler av Ukraina mener de til og med at puddingen kan se inn i fremtiden: Den eldste mannen i familien skal ta en skje med pudding og hive den i taket. Jo lenger den sitter fast, jo mer hell får du.

 1. Juleedderkopper

I Ukraina mener de at spindelvev i juletrær bringer lykke. Tradisjonen kommer fra en fattig kvinne som ikke hadde råd til å pynte treet sitt. Da hun våknet var treet fullt av spindelvev som glitret flott i solen. Blant annet Polen og Tyskland ser det som et tegn på hell og lykke om man finner en edderkopp eller spindelvev i juletreet.

 1. Julepinne

I deler av Spania er det vanlig med julepinner i stedet for juletre. Julepinnen er en trebit med ansikt og små ben, og heter Tió de Nadal. Tió gir julegaver og ligger under sitt eget lille teppe om natten. På julaften hiver de han rett i peisen.

 1. Julekylling

En av de mest overraskende tradisjonene i Japan er at amerikanske KFC er julematen i de fleste hjem! Innbyggerne samler seg hos fastfood-kjeden for å spise «Kentucky for Christmas». Dette er takket være en genial markedskampanje i 1974, og fremdeles har KFC høyest salgsvolum hvert eneste år på julaften.

 1. Julestjernen

Her i Norge åpner vi ofte gavene rett etter den store julemiddagen, men i for eksempel Polen og Ukraina er tradisjonen at den yngste i familien følger med på himmelen og venter til den første stjernen viser seg – da er det lov å åpne gaver.

 1. Rulleskøyter

I Venezuelas hovedstad, Caracas, skjer det hvert år noe veldig morsomt i gatene: I stedet for å gå eller bruke andre transportmidler til kirken, går de på rulleskøyter! Deler av byens gater er til og med stengt for å ivareta sikkerheten til alle glade kirkegjester.

 1. Lykketall

Hvert år 22. desember lodder det Spanske Nasjonal Lotteriet ut en stor pengesum kalt «El Gordo». Folk kjøper gjerne hundrevis av lodd i håp om å vinne når de samler seg rundt et kor med 22 skolebarn som synger numrene.