OPPSKRIFTER
 

Imponer med nyttårsmat

 

Imponer med nyttårsmat

Nyttårsaften er ofte dagen for å prøve noe nytt, men nordmenn vil gjerne ta med julematen videre en uke til: I følge MatPrat oppgir hele 1 av 3 at de serverer kalkun 31. desember, men det er én landsdel som skiller seg ut. Vestlandet er utvilsomt en stor tilhenger av pinnekjøtt – faktisk hele 45% av Vestlandet spiser det. For landet i sin helhet er kalkun den mest populære nyttårsmiddagen, og 33% sier de spiser kalkun. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 17%, og på tredjeplass kommer ribbe med 8%.

Så; la oss ta et dypdykk i Jacob's treretters kalkunmiddag!

Forrett: Trøffelrisotto med culatello og parmesankjeks

En god forrett om du skal ha kalkun til hovedrett.

Dette trenger du (for 9 personer)
Carnaroli ris (risottoris) 2 sjalottløk 2,5 dl hvitvin 5 dl kyllingkraft 100 gr Peccorino m/trøffel (fåremelkost) 50 gr smør 1 potte gressløk 300 gr Culatello i tynne skiver (italiensk spekeskinke) 8 ss parmesan 2 ss olivenolje 1 ts salt 0,5 ts pepper
Slik gjør du

Finhakk sjalottløken, og fres løk og ris med litt olivenolje i passe stor gryte. Tilsett vin og kraft og kok på lav temperatur ca. 15 minutter. Tilsett Peccorino og rør inn kaldt smør. Fordel revet parmesan på fire punkter på et bakepapir. Stek i ovn på 200 grader til gyllen farge. Tilsett gressløk i risottoen og anrett på tallerken med culattello og parmesankjeks.

Hovedrett: Kalkunbryst med urtegremolata

Nydelig hovedrett av kalkun med smakfullt tilbehør som rødkål, stekte poteter, steinsopp og portvinsaus.

Dette trenger du (for 9 personer)
Kalkunbryst 2 kg kalkunbryst 1 potte timian 1 potte rosmarin 5 fedd hvitløk 2 stk appelsiner (kun skallet skal brukes) 2 ss honning Stekte poteter 8 stk bakepoteter Olivenolje Maldonsalt Rødkål 4 ss andefett 1 kg rødkål, finsnittet 4 stk epler i skiver 2 ss tranebær, tørkede 2 stk appelsiner (kun saften skal brukes) 2 ss brunt sukker 2 ss rødvinseddik 4 dl rødvin Portvinsaus og steinsopp 4 stk sjalottløk, finhakket 2 ss smør 8 stilker timian 6 dl portvin 14 dl kalvekraft 16 små steinsopp 200 g smør (kald til montering)
Slik gjør du

Kalkunbryst

Snitt en lomme i kalkunbrystet. Gremolata: Finhakk urtene og hvitløken, riv appelsinskallet. Bland godt. Fyll brystet med honning og gremolata. Bind opp brystet med hyssing. Brun brystet godt i panne med smør. Stek videre i ovn på 120 grader til 63 grader kjernetemperatur. Pakk i folie og la brystet hvile i 20 minutter.

Stekte poteter

Skrell potetene og skjær i store terninger. Kok potetene al dente (ca. 10 minutter). Hell av vannet og damp godt. Bland potetterningene med olivenolje og maldonsalt. Stek i ovn på 200 grader til gylne.

Rødkål

Varm opp andefettet. Tilsett kål og bland godt. Tilsett resten av ingrediensene og gi et oppkok. Skru ned varmen og kok videre ca. 40 minutter. Smak til med salt og eventuelt mer sukker/eddik.

Portvinsaus og steinsopp

Fres løk i smør med timian. Tilsett portvin og reduser til sirup. Tilsett kraft og kok til fyldig konsistens. Del soppen i to. Brun godt med olje i stekepanne. Legg soppen over i sausen og la den trekke i 15 minutter. Skjær kalkunbrystet i skiver og legg opp på tallerken med rødkål, poteter og steinsopp. Monter smør i portvinsausen og hell over steinsoppen. I sausen vil portvinen være helt utkokt, og dermed harmløs for barn. Enkelte barn vil kanskje ønske seg rent kalkunkjøtt uten urter.

Dessert: Sjokolade panna cotta

Bedre dessert skal du lete lenge etter. Med bringebærsaus og friske bær blir denne en ny favoritt.

Dette trenger du (for 9 personer)
Sjokolade-panna cotta 2 dl melk 160 gr sukker 3 dl fløte 1 stk vaniljestang 200 gr mørk sjokolade 6 plater gelatin Kakaopulver Diverse friske bær Bringebærsaus 400 gr bringebær 200 gr melis 1 stk sitron (saft)
Slik gjør du
Sjokolade-panna cotta

Kok opp melk, sukker, fløte og en vaniljestang. Ta av varmen og tilsett sjokolade og utbløtet gelatin. Bland godt og hell over i passe porsjonsformer.

Bringebærsaus

Kok opp bringebær, melis og sitron. La trekke i 10 min. Hell over i finmasket sil og passer sausen. Ta panna cotta ut av formen (eller server i formen). Sikt over kakaopulver og anrett med friskebær og saus. Dette er ”sjokoladepudding”, så alle barn liker det!