Bak de syv slag
Baking er en stor del av julen, og en av tradisjonene her i Norge er de syv slagene med små julekaker. Her er oppskrift til goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, krumkaker og sirupsnipper!
Oppskrift Goro
Dette trenger du:
- 1 egg
- 75 g sukker
- 250 g smør
- 350 g hvetemel
- 1 ¼ dl kremfløte
- Revet skall og saft av ½ sitron
- ½ ts malt kardemomme
Slik gjør du:
- Visp egg og sukker til en lett eggedosis.
- Elt smør og mel sammen til en myk smuldredeig.
- Visp fløten stiv og vend forsiktig inn i eggedosisen. Tilsett kardemomme og saften og skallet fra en halv sitron.
- Tilsett smuldredeigen litt etter litt i eggedosisen. Elt videre til deigen blir jevn, men ikke seig.
- Dekk med plast og la stå kaldt i minst 4 timer, gjerne til neste dag.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord og kjevle deigen ut til en tynn leiv.
- Klipp mønster av papp etter gorojernet og skjær kakene ut etter mønstret.
- Stek goroene gyllenbrune. Del dem opp med en kniv. Avkjøl på rist.
Opplysningskontoret for brød og korn
Oppskrift Smultringer
Dette trenger du: 1 porsjon gir ca. 100 smultringer
- 3 stk egg
- 375 g sukker
- 5 dl sur fløtemelk
- 50 g smør
- 1⁄2 ts kardemomme
- 750 g hvetemel (cirka)
- 2 ts hornsalt
- 1 kg smult (til koking)
Slik gjør du:
- Pisk egg og sukker, men ikke til eggedosis. Bland i det andre.
- Kjevle ut til cirka 1/2 cm tykkelse. Stikk ut med smultringform, og kok i smult på begge sider.
Norsk tradisjonsmat
Oppskrift Fattigmann
Dette trenger du:
- 12 stk eggeplomme
- 1.5 dl kremfløte
- 1.5 dl sukker
- 50 g smør
- 0.5 ts malt kanel
- 0.5 ts malt kardemomme
- 5 dl hvetemel
- konjakk (kan sløyfes)
Slik gjør du:
- Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk fløten til krem, og rør inn i eggedosisen.
- Sikt hvetemelet inn i røren, litt etter litt. Tilsett kanel og kardemomme og smuldre i smør. Jobb forsiktig med deigen og sett den kaldt til neste dag.
- Kjevle ut tynne leiver, små porsjoner om gangen. Skjær ut snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore.
- For å få de karakteristiske fattigmennene skjærer du et snitt på langs midt i snippen og trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet.
- Stek kakene i smult til de blir lysebrune. Avkjøles på rist.
Aperitif.no
Oppskrift Berlinerkranser
Dette trenger du:
- 2 hardkokte eggeplommer
- 2 rå eggeplommer
- 100 g sukker
- 250 g smør
- 300 g hvetemel
- Eggehvite til pensling
- Perlesukker til pynt
Slik gjør du:
- Begynn med å koke egg og avkjøl.
- Skrell egget og fjern eggehviten. Gni de kokte eggeplommene godt ut i en bolle og rør inn de rå eggeplommene. Visp sammen egg og sukker til lett eggedosis.
- Tilsett romtemperert smør og mel vekselvis. Elt deigen jevn, dekk til, og sett til avkjøling i ca. 1 time.
- Trill tynne pølser. Del pølsene i ca. 12 cm lange biter og form til små berlinerkranser. Legg dem på et stekebrett med bakepapir.
- Pensle hver berlinerkrans med sammenvispet eggehvite og strø over perlesukker.
- Stek berlinerkransene på midterste rille i stekeovnen ved 180 °C i ca. 10 minutter til de er gylne og gjennomstekte.
- Ta dem forsiktig over på en rist når de er litt avkjølt.
Opplysningskontoret for brød og korn
Oppskrift Sandkaker
Dette trenger du:
- 250 g meierismør
- 200 g melis
- 1 stk egg
- 400 g hvetemel
Slik gjør du:
- Rør smør og melis hvitt. Bland i pisket egg og hvetemel til passe tykk og jevn deig. Avkjøl deigen godt. Den kan godt stå natta over om du dekker med plast.
- Legg et deigemne i hver sandkakeform, og trykk den godt ut så de blir tynne også i bunnen.
- Stek kakene, ved cirka 185°C i cirka 20 minutter. De skal være lys gulbrune og gjennomstekte. Avkjøles. Slå dem forsiktig ut av forma (de er veldig sprø, og kan lett ryke).
Disse sandkakene er gode alene, eller som en dessert med krem og syltetøy eller frukt.
Norsk tradisjonsmat
Oppskrift Krumkaker
Dette trenger du:
- 125 g margarin
- 125 g (1 1/2 dl) sukker
- 3 egg
- 150 g (3 dl) hvetemel
- 2 ss potetmel
- 1 ts bakepulver
- 1 ts kardemomme
Slik gjør du:
- Rør smør og sukker hvitt, og tilsett eggene og de tørre ingrediensene, til sist kardemomme.
- Sett deigen med en skje midt i krumkakejernet (husk å smøre jernet dersom du har et jern som trenger det).
- Kaken stekes lys gyldenbrun og rulles sammen til kremmerhus straks man tar de ut av jernet.
- Dersom du ønsker kan krumkaken legges over bunnen av et glass og formes slik at det blir som en skål.
- Multekrem og krumkaker er en tradisjonell juledessert, men krumkaker kan trygt serveres hele året, alene eller sammen med pisket krem og ulike bær, is, sjokoladekrem, og lignende.
Alfhilds.no
Oppskrift Sirupsnipper
Dette trenger du:
- 150 g sirup
- 150 g sukker
- 1,5 dl kremfløte
- 100 g margarin
- 450 g hvetemel
- 1/4 ts pepper
- 1/4 ts ingefær
- 1/4 ts anis
- 1/4 ts kanel
- 3/4 ts hjortetakksalt (samme som hornsalt)
- 3/4 ts natron
- mandler til pynt
- Kok opp sirup, sukker og kremfløte. Ha i margarin og avkjøl til blandingen er lunken. Sikt i hvetemel og krydder, hjortetakksalt og natron. La deigen stå kjølig til neste dag.
- Kjevle deigen tynn. Skjær snitter med et pizzahjul eller snittehjul. Legg på smurt plate eller bakepapir. Skåld mandler og del i to. Legg en halv mandel med snittflaten ned i midten av hver snipp.
- Stekes i forvarmet ovn på 180 grader i 5 min. La avkjøle litt på platen først og siden på rist.
Fra sjel til mage
I Jul i Vinterland finner du noen av slagene! Opplev julemarkedet frem til 31. desember.