NORDPOLEN
 

Portrettintervju med Julenissen

 

Portrettintervju med Julenissen

Han er en kjær internasjonal skatt som sprer glede til store og små. 23. og 24. desember jobber Julenissen ekstra hardt, men i tiden frem til jul er det også full fart!

Hei, Julenissen! Hvordan står det til på Nordpolen?

Det går helt strålende med oss på Nordpolen! Nissemor, alvene og jeg er godt i gang med julegaver og alle forberedelser til julen. Kaker bakes, hammere hamres, sokker strikkes og leker testes. Dette blir en julefeiring som kommer til å huskes!

Hva er din favorittdel av julen?

Jeg liker aller best å høre hva alle barna ønsker seg. Det er ekstra stas å se ansiktene lyse opp når de får vite hva jeg har med meg!

Hvor lenge har du vært julenisse?

Helt siden 200-tallet har jeg spredt glede og hjelp, så jeg er en erfaren nisse. Den gangen gikk det i noe litt annet, men barna er fremdeles mine favoritter - det er ingenting jeg heller ville gjort enn å spre glede til hele verden og alle disse!

Hva må barn gjøre for å få det de ønsker seg til jul?

Først må alle barna ønske seg noe. Min tusenårige hørsel er ikke den beste, så jeg anbefaler alle å skrive en liste! Men viktigst av alt, for å oppfylle sine drømmer, må store og små være snille og åpne før de bedømmer.

Hva er dine favoritting med julen?

Jeg er flink til å holde nisseformen fordi jeg er så glad i både grøt og julekaker. Nissemor er flink til å bake, men kaker smaker aller best når jeg reiser rundt med julegaver!

Dine beste juletips?

Som Julenisse kan du kalle meg en ekspert. Bak og spis masse godt, ha juleverksted og bare ha det flott. Før du vet ordet av det, har nok et år gått. Husk også at det ikke betyr noe hvor mye penger du bruker på hver person – det viktigste er deres relasjon.

Hvor finner vi deg i Jul i Vinterland?

I Jul i Vinterland kan du fortelle meg alle dine ønsker. Du finner meg i stolen min på Nordpolen og på markedet når jeg spiser pølser!

Hohoho og god jul!


JULETIPS
 

Topp 10 julefilmer

 

Topp 10 julefilmer

Endelig er vinteren her og du vet hva det betyr: Innetid! Sett deg godt til rette i sofaen med julekaker, klementin og et varmt teppe, og ro ned med en juleklassiker.

Love Actually (2003)

Faktisk («actually») en av tidenes største klassiske julefilmer. Lykkelig kjærlighet, ulykkelig kjærlighet, men mest av alt, fellesskap og varme. Ingen jul uten!

The Grinch (2000)

Den grønne mannen som bor på toppen av et fjell med sin søte hund, er egentlig ikke slem. Uten å røpe for mye kan vi si at dette er en hjertevarmer av en film.

Home Alone (1990)

En liten tøff gutt tar for seg oppgaven med å beskytte hjemmet sitt når han er, ja, du gjettet riktig: Hjemme alene.

The Holiday (2006)

Amerikansk og europeisk jul pakket sammen i en nydelig, udødelig gave av en film. Drøm deg bort til varmere trakter eller snøfylte åkere med et åpent hjerte.

Reisen til Julestjernen (1976)

En av de obligatoriske klassikerne på NRK, hver eneste julemorgen.

Tre nøtter til Askepott (1973)

Hvem sitter vel ikke benket foran TV-en kl. 11.00 24. desember i pysjen for å få med seg denne? «Å Askepott!»

Elf (2003)

Sjarmerende og morsom til ettertanke. En herlig julefilm av grandiose amerikanske proporsjoner!

The Nightmare Before Christmas (1993)

Akkurat passe skummel, stappfull av minnerike juleøyeblikk.

Die Hard (1988)

Kjærlighet, action og julepynt. Hva mer kan man vel be om?

Polarekspressen (2004)

Ta toget direkte til Nordpolen for å møte Julenissen!

God jul!


SPIKERSUPPA
 

Smaken av Jul i Vinterland

 

Smaken av Jul i Vinterland

Det er lite som hører julen til like mye som god mat og drikke, og i Jul i Vinterland kan du smake deg helt frem til den store aften.

Handlegatene i Spikersuppa er proppet fulle med alt matelskeren kan drømme om. Vi har samlet sammen de beste tipsene, uansett hva du har lyst på!

Er du sulten på ekte? Da vil du ta turen innom en av disse:

Grillen

Hos Grillen får du kjøpt hjemmelagde pølser fra Vestlandet som smaker helt fantastisk på kalde dager. Velg mellom julepølser, currypølser eller kundefavoritten Bratwurst.

Opa! Souvlaki of Greece

Opa! Souvlaki of Greece serverer autentiske greske favoritter. Prøv klassikeren «Souvlaki Pita Gyros»!

Bekkereinan

Bekkereinan fra Kvinesdal serverer eksklusivt elgkjøtt fra grillen, laget etter gamle håndverkstradisjoner. Her får du deres berømte, smakfulle elgburger og elgkebab!

Los Tacos

Los Tacos server smakfull og varmende quesadillas. I år tar de også med seg nyheten Elite Corn! Kom innom og nyt varme maiskolber med Chipotle Mayo, Parmesan og digg krydder.

Flamme Burger 

Burgerne til Flamme Burger er hjemmelaget med deres egen hemmelige oppskrift. Gjengen i boden håndplukker råvarer for å oppnå den deiligste burgeren!

Taste of Greece 

Den ultimate greske gatemat-opplevelsen, med fokus på å lage autentiske greske gyros ved bruk av tradisjonelle oppskrifter og råvarer av høy kvalitet.

Julenissens Gløgghus

Jul i Vinterlands oppvarmede stue med over 600 sitteplasser. Her serveres blant annet varme drikker, julegrøt og verdens mest berømte hjemmelagde grillpølser – akkurat som nissen liker det!

Nissemors Kjøkken

Deilig varm drikke, wienerpølser, og verdens beste og vakreste karamelliserte epler får du tak i på Nissemors Kjøkken.

Nytt, spennende og mettende

Raclette 

Raclette byr på nybakte baguetter og bakt potet dekket av grillet, smøraktig Raclette-ost. En spennende opplevelse utenom det vanlige!

French’eez

Hos French’eez får du servert smakfull raclette og løksuppe - akkurat som i de franske alpene.

It’s Corn

La smaksløkene utforske den perfekte blandingen av søtt, salt, surt og umami. It’s Corn gir deg en smak av jul som du aldri har opplevd før!

Corn Dog 

Har du lyst til å smake en corn dog så god, at du tenker på den i flere uker etterpå? Sving innom Corn Dog og opplev deres Flamin hot cheetos & Takis dog!

Søtt eller salt? Godbiter finnes i alle varianter i Jul i Vinterland!

Candy Apple

Sett tennene i et søtt candy apple - det perfekte tilskuddet til en dag i Jul i Vinterland.

Churros

Smakfulle, spanske julefavoritter. Våre churros er laget på vår egen oppskrift og servert med valgfri topping!

Brente mandler

Ingen jul uten brente mandler! Ta med deg et kremmerhus fylt av smakfulle mandler mens du tusler rundt i juleuniverset.

Crêpe De La Crêpe

Crêpe De La Crêpe serverer den franske, delikate og himmelsk fluffy klassikeren crepe. Unn deg en magisk opplevelse og utforsk smakene!

Viggos kjempegode smultringer

Har dere lyst på verdens beste smultringer? Viggos kjempegode smultringer får dere i Jul i Vinterland!

Fries Brothers

Fries Brothers serverer nydelige håndlaget fries av organiske poteter! Unn deg en porsjon med deilig topping, som parmesanost og trøffelmajones.

Waffle Factory

Hos Waffle Factory byr de på ferske belgiske vafler med jordbær, krem, is og belgisk sjokolade.

Bubble Waffle

Stikk innom Bubble Waffle og opplev smaken av Oslos kuleste og beste boblevafler!

U.S Iceplace 

Etter flere års utvikling har U.S. IcePlace perfeksjonert sine oppskrifter. Her får du servert deilige og juleinspirerte boblevafler og crepe!

Dutch Poffertjes 

Ta en smakfull reise til Nederland med den deiligste godbiten landet har å by på! Dutch Poffertjes serverer luftige mini-pannekaker med topping av hva enn ditt mathjerte drømmer om.

Rundt hvert bodhjørne finner du også smaksprøver av flere forskjellige deilige produkter som ost, oliven, laks, spekemat, og så mye mer.

Vi sees i smaksuniverset Jul i Vinterland!

Les om julemarkedet her.


OPPSKRIFTER
 

Oppskrifter julemat

 

Oppskrifter julemat

Er du en rev på kjøkkenet, eller ganske ny i universet av smaker? Ta det helt med ro; vi har oppskriftene til julen for deg! Uansett om du tar imot kjøttetere, pescetarianere eller vegetarianere er det mye godt du kan spise:

For kjøtteteren

Ribbe med sprø svor

Dette trenger du

  • 4 kg tynnribbe
  • 3 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 2 dl vann

Slik gjør du

Rute svoren: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Påse at ribben er rutet godt ned i svoren, hvis ikke bruk en skarpere kniv.

For best smak, begynn 1-3 dager før steking.

Gni ribben godt inn med salt og pepper, legg den med svorsiden ned i en form, dekk den med aluminiumsfolie og sett kjølig i 1-3 dager før steking.

Dampe ribba: Legg ribba i en langpanne med svoren opp. Legg en asjett opp ned under, slik at ribben er litt høyere på midten, men noenlunde lik høyde på begge sider.

Hell ca. 2 dl vann i formen og dekk hele langpannen med aluminiumsfolie.

Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.

Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre. Det tar ca. 1-1,5 time for tynnribbe, ca. 1,5 -2 timer for familieribbe.

Er ikke svoren sprø enda? Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk grillfunksjon på ovnen. Følg med så du ikke brenner svoren.

La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.

Pinnekjøtt med vossakorv og kålrabistappe

Dette trenger du

Pinnekjøtt
  • 2,5 kg pinnekjøtt (Beregn ca. 400-500 g pinnekjøtt per person.)
  • 1 pk bjørkepinner
  • Vann

Klassisk kålrabistappe

  • 800 g kålrot
  • 200 g melne poteter
  • 4 stk gulrot
  • 1 dl matfløte
  • 2 ts muskatnøtt revet, eller muskatblomme
  • Litt sjy fra pinnekjøttet
  • Salt
  • Pepper
  • 2 ss smør

Tilbehør

  • 6 ss grov sennep
  • 600 g vossakorv

Slik gjør du

Vann ut pinnekjøttet: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket, og må vannes ut før bruk. Vann ut i rikelig vann i ca. 1 døgn.

Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten.

Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (ca. 2-3 timer). Pass på så det ikke koker tørt.

Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.

Kålrabistappe: Skrell og skjær grønnsakene i like store, grove biter. La dem koke til de er møre.

Ha i matfløte, litt sjy, muskatnøtt, salt og pepper etter smak. Mos for hånd med en stapper til du har en passe grov kålrotstappe. Rør inn 2 ss smør og bland godt til det har smeltet.

Saus: Bruk kokesjy rett fra kjelen. Denne smaker kjempegodt til både kjøttet og tilbehøret.

Serveres på varme tallerkener med vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, sjy og en god, grov sennep.

Tradisjonell lutefisk

Dette trenger du

Lutefisk
  • 2 kg lutefisk (Beregn ca 500-750 g lutefisk per person. Er man veldig glad i lutefisk beregner man opptil 1 kg per pers.)
  • 1,5 ss salt
Sennepssaus
  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ss grov Dijonsennep (eller vanlig grov sennep)
  • 1 ss fin Dijonsennep
  • 1 ts Colman sennepspulver (valgfritt)
  • 0,33 ts muskatnøtt
  • Salt
  • Pepper
  • 3 dl melk
Ertepuré
  • 400 gfrosne erter
  • 50 gsmør
  • Salt
  • Kvernet pepper
Tilbehør
  • 800 g mandelpoteter
  • 400 g bacon i terninger
  • 4 ss grov sennep

Slik gjør du

Lutefisk bakt i ovn: Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en stor ildfast form. Dryss over salt minst en time eller to før tilberedning, da får du fast og fin fisk.

Dekk langpanna med aluminiumsfolie og sett fisken i forvarmet ovn ved 225 grader i 25-40 minutter, alt etter tykkelsen på fisken. Fisken er klar når den akkurat flaker seg om du trykker lett på den.

Pass på at aluminiumsfolien ikke kommer i kontakt med fisken, da aluminium reagerer med lut.

Lutefisk kokt i kjele: Legg fisken med skinnsiden ned i en kjele. Hell på ca. 1 dl vann pr kg fisk.

Legg på lokk og kok opp. La deretter fisken trekke på svak varme i ca. 10 minutter. Pass fisken godt så den ikke "forsvinner" i kjelen. Fisken er klar når den akkurat flaker seg om du trykker lett på den.

Sennepssaus: Smelt smør i en kjele på middels varme, tilsett revet muskatnøtt og rør rundt. Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en glatt jevning. Småkok under omrøring i ca. 2 minutter.

Skru ned varmen og tilsett varm melk gradvis mens du hele tiden pisker.

La sausen småkoke i 10 minutter mens du rører om, smak til med de ulike variantene av sennep, kok opp og smak til med salt og pepper til slutt.

Underveis koker du mandelpotetene i en annen kjele til de er møre.

 

Stek baconbitene i en stekepanne til de er sprø.

Ertepuré: Kok opp ertene med litt vann og en klype salt. Hell av vannet og kjør ertene sammen med smøret i en hurtigmikser eller stavmikser til puré.

Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold puréen varm. Server gjerne også med smeltet ribbefett, og grov sennep.

Server lutefisken med kokte mandelpoteter, ertepurè og sennepsaus. Topp fisken med sprøstekt bacon og baconfett.

Helstekt kalkun med stuffing

Dette trenger du

Kalkun
  • 1 stk kalkun, 5-6 kg
  • 1 l vann
  • 1 stk løk, i grove skiver
  • 3 stilker stangselleri, grovhakket
  • 1 stk innmatspose
  • Timiankvister
  • Salt og pepper
  • 3 ss smør
Stuffing
  • 1 stk finhakket løk
  • 100 g bacon i terninger
  • 300 g fint brød
  • 100 gsvisker, grovhakket
  • 1 stk epler i terninger
  • 3 stk egg
  • 4 ss smeltet smør
  • 0,5 ts allehånde (malt)
  • 1 bunt kruspersille
  • 3 ss timian
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 50 g tørket aprikos
Saus
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1,5 l kraft fra kalkunen, evt. kyllingkraft
  • 2 dl fløte
  • 1 ss ripsgele
  • 4 dråper sukkerkulør
  • Salt og pepper
Kraft
  • 1 stk innmatpose fra kalkunen
  • 1 stk stor løk
  • 2 stk gulrot
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 stk pastinakk

Slik gjør du

Kalkun: Hvis kalkunen er frossen må du beregne 2-3 døgn før den er helt opptint. La den tine i kjøleskap. Ta ut innmatposen som ligger inni fuglen. Innholdet her skal brukes til sausen.

Tørk fuglen med tørkepapir inni og utenpå, og la den stå i romtemperatur en time før den skal i ovnen.

Stuffing: Skjær loffen i skiver og kjør disse grovt i en kjøkkenmaskin. Stek finhakket løk og bacon i en panne til baconet har fått farge. Tilsett brødsmulene og la dem steke med et par minutter så de får trekke til seg smakene fra panna.

Ha brødsmuleblandingen over i en bolle. Bland dem godt med hakkete svisker, epleterninger, pisket egg, smeltet smør, allehånde, finhakket persille, timian, salt og pepper.

Legg kalkunen på ryggen. Legg gjerne vingebena bak ryggen på fuglen. Bind så opp bena med hyssing.

Legg grovhakket stangselleri og løk i en dyp langpanne, og hell på vannet. Du kan også velge å bruke en stor stekepose, da trenger du ikke helle vann i langpannen.

Legg kalkunen i langpannen. Gni så hele fuglen inn med salt, pepper og smør før du fyller den med stuffingen.

Stek kalkunen midt i ovnen på 160 grader - ca. 30 minutter per kilo. Øs kraft fra langpannen over fuglen flere ganger underveis. Bruk gjerne steketermometer, kalkunen skal ha en kjernetemperatur på 65 grader på tykkeste del av låret når du tar den ut, temperaturen vil så øke noen flere grader mens kalkunen hviler.

Kraft: Brun innmaten i en kjele. Tilsett rotgrønnsaker og laurbærblader. Hell over vann til det dekker, kok opp og la stå på lav varme i et par timer til mengden væske er redusert til halvparten.

Ta kalkunen ut og løft den over på et fat. Dekk den med folie og la den hvile i minst 20 minutter, gjerne lenger, før den skjæres i.

Sil kraften fra langpannen over i et desilitermål. Spe på med kalkunkraft, evt kyllingkraft. Alt i alt skal det være ca. 1,5 liter væske til saus.

Saus: Smelt smøret i en gryte og rør inn melet. Pisk inn kraften og rør hele tiden mens det koker opp. La sausen småkoke 5 minutter så melsmaken forsvinner.

Pisk inn fløte og ripsgelé. Smak til med salt og pepper. Rør inn et par dråper sukkerkulør helt til slutt for å få en fin farge.

Servering: Skjær ut brystfiletene langs brystbenet, og skjær så kjøttet i serveringsskiver. Du løsner filetene fra skroget ved å skjære et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet. Skjær lårene fra skroget og skjær skiver av disse fra beinet.

Ta ut stuffingen fra kalkunen med en skje og ha denne i en serveringsskål. Server kalkunen med stuffingen ved siden av, nykokte grønnsaker som for eksempel rosenkål og erter, nykokte mandelpoteter med et persilledryss og den gode sausen.

For pescetarianeren

Tradisjonell rakfisk

Dette trenger du

Rakfisk
  • 800 gr rakfiskfilet
Godt tilbehør
  • 12 stk mandelpoteter eller perlepoteter
  • 4 stk hardkokte egg
  • 8 stk mandelpotetlefser
  • 1 pk flatbrød
  • Ekte smør
  • 1 beger seterrømme eller lettrømme
  • 1 stk løk
  • 0,5 stk purre
  • 100 g rødbeter

Slik gjør du

Rakfisk: Skjær rakfisken i skiver og anrett på et fat.

Tilbehør: Kok egg i 9-10 minutter til de blir hardkokt. Avkjøl disse med kaldt, rennende vann før du tar av skallet.

Kok potetene møre, og damp dem tørre.

Skjær løk og purre i ringer, og bland gjerne noe av det med rømme.

Servering: Sett alt tilbehøret frem på bordet og la gjestene sette sammen sin egen tallerken selv.

Juletorsk

Dette trenger du

Juletorsk
  • 1 kg torsk
  • 1 dl salt
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ss pepperkorn
Sandefjordsmør
  • 2 dl fløte
  • 0,5 ts maizena
  • 200 g smør
  • 1 ss sitronsaft
  • 3 ss frisk persille
  • Salt
  • Hvit pepper
Tilbehør
  • 700 g mandelpoteter
  • 7 stk gulrøtter
  • 1 ss smør
  • 1 ss frisk persille
  • Salt

Slik gjør du

Mandelpoteter: Kok mandelpotetene med skallet på. La potetene syde under lokk på lav varme til de er møre. Det tar ca. 30 minutter.

Kokte gulrøtter: Skrell og skjær gulrøttene i grove skiver. Kok dem møre i saltet vann. Hell av vannet og tilsett persille og smør som får smelte på de varme gulrøttene.

Sandefjordsmør: Kok opp fløte og maizena. Pisk inn kaldt smør i små terninger.

Smak til med sitronsaft, salt og hvit pepper helt til slutt. Rør inn finhakket persille rett før servering.

Kokt torsk: Kok opp en stor kjele med vann, salt, laurbærblad og pepperkorn. Når vannet koker, trekker du kjelen fra platen og tilsetter torskeskivene.

Sett kjelen tilbake på platen og skru ned til laveste temperatur. Det er viktig at det ikke koker. La fisken få trekke til den akkurat slipper beina. Det tar 10–12 minutter.

Server fisken med grønnsaker og saus.

Hjemmelaget gravlaks

Dette trenger du

  • 1 kg laksefilet (uten skinn og bein)
  • 2 ss sukker
  • 4 ss salt
  • 1 ts hvit pepper
  • 1 dl dill
  • 0,5 dl cognac eller akevitt (kan sløyfes)

Slik gjør du

Bland sammen sukker, salt, pepper og grovhakket dill. Strø halvparten av blandingen i en form.

Fjern skinnet på laksefileten, og legg den i formen oppå blandingen. Strø over resten av blandingen på laksen.

Dekk til formen med plastfolie og sett kjølig i 2-3 døgn. Snu laksefileten et par ganger i døgnet.

Etter 2-3 døgn, heller du av laken og tørker fisken lett med kjøkkenpapir. Server på godt rugbrød eller med kokte nypoteter, sennepssaus, créme fraîche og syltet rødløk.

For vegetarianeren

Soppstek

Dette trenger du

Soppstek
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk gul løk
  • 500 g aromasopp
  • 1 pakke butterdeig, fryst
  • 0,5 dl vann
  • 0,33 stk grønnsaksbuljongterning
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 stor boks grønne linser
  • 3 ss tamari
  • 1 ss timian, frisk
  • 0,5 ss rosmarin, tørket
  • 0,5 ts chiliflak
  • 100 g spinat, frisk
  • Salt, etter smak
  • Pepper, etter smak
  • Mel, til utkjevling
  • Planteolje eller olje til pensling
Valgfritt
  • 2 ss tyttebærsyltetøy
  • 100 g valnøtter
  • 2 stk medium store poteter

Slik gjør du

Lag soppfarsen: Skjær løken i skiver. Varm olje i en vid kjele på middels til høy varme, ha i løk og la den frese til den er myk og blank.

Hvis du har foodprosessor: Del soppen i fire og bruk deretter pulsknappen til du har finhakket sopp, men ikke så lenge at det blir til mos. Har du ikke foodprosessor, kan du finhakke soppen.

Ta platene med butterdeig ut av fryseren, og la dem tine i ca. 15 minutter spredt utover på et bakepapir, mens du gjør klar til kjevling. Ikke la dem bli for varme, for da blir deigen vanskelig å jobbe med.

Forvarm ovnen til 225 ºC, over- og undervarme.

Ha vann, buljong og finhakket hvitløk i kjelen med løk, og la det koke inn. Skyll linsene.

Tilsett sopp, linser og tamari, og la det surre på ganske høy varme i ca. 10 minutter til det meste av fuktigheten er borte. Rør underveis.

Tilsett krydder, tyttebærsyltetøy og grovhakket spinat. Rør godt, og slå av platen når alt er mørt og det har kokt forholdsvis tørt.

Smak til soppfarsen med salt og pepper. Husk at den blir mildere når du pakker den inn i butterdeig, så den må smake litt. Dersom du ønsker valnøtter i din stek, så kan du tilsette disse nå.

Lag soppsteken: Legg platene oppå hverandre slik at de overlapper, og kjevle ut til et rektangel på ca. 40 x 30 cm. Tenk at soppfyllet skal få god plass til å pakkes inn.

Legg rektangelet på et bakepapir før du fyller det – dette er viktig, for ellers kan det bli vanskelig å flytte. Skjær potetene i riktig tynne skiver, behold gjerne skallet.

Legg to rader med potetskiver ved siden av hverandre i midten av deigen, men la det være 3 cm uten fyll i toppen og bunnen.

Fordel soppfarsen på potetene, og avslutt med enda et lag poteter. Potetene gir litt stabilitet til formen på steken.

Flett eller brett butterdeigen slik du vil.

Bruk eventuelt litt av butterdeigen du skjærer av til å lage pynt.

Stek soppsteken: Pensle soppsteken med plantemelk eller olje, legg den over på en stekeplate og stek den nederst i ovnen i ca. 45 minutter, til butterdeigen er gyllenbrun og sprø på utsiden.

Sjekk når det er 10 minutter igjen, og flytt eventuelt stekeplaten opp i ovnen for å oppnå ønsket sprøhet.

La soppsteken hvile i minst 10 minutter før servering, da holder den bedre på fasongen.

Skjær den i fine skiver med en skarp kniv, og server den med ønsket tilbehør.

Hjemmelagde vegisterkaker

Dette trenger du

Vegisterkaker
  • 2 dl ris, hvit eller villris
  • 1 stk blomkål
  • 2 dl lettkokt havregryn
  • 1 dl valnøtter
  • 1 dl kokte linser
  • 2 ss finhakket persille
  • 2 ss timian, finhakket
  • 0,5 ts malt muskat
  • 0,5 ts malt tørket ingefær
  • 0,5 ts pepper
  • 0,5 ts salt
  • 2 ss smør til steking
Tilbehør
  • 1 pose fersk rosenkål
  • 600 g perlepoteter eller andre små poteter
  • 4 ss grovhakkede valnøtter
  • 2 ss smør
  • Salt og pepper
  • 1 dl rørt tyttebærsyltetøy

Slik gjør du

Vegisterkaker: Kok risen i vann med 0,5 ts salt etter anvisning på pakken.

Del blomkålen i små buketter. Kok dem til de så vidt er møre i lettsaltet vann. Hell av vannet.

Ha alle ingrediensene i en food processor, og kjør til purè. Smak til med salt og pepper.

Form små kaker med en skje dyppet i kaldt vann. Stek kakene i smør eller vegetabilsk margarin til de er gylne rundt hele.

Tilbehør: Server med klassisk tilbehør som rødkål, rosenkål, saus og poteter.

Få også med deg klassiske julebakverk!


JULETIPS
 

Jul på budsjett

 

Jul på budsjett

Førjulstiden er her, og selv om det skal være den mest magiske tiden, er det ikke slik for alle. Julen kan være dyr og mange kan føle seg presset til å bruke mye penger, men slik behøver det ikke være!

Her har du våre beste tips til en magisk jul på lavt budsjett

Skriv lister

Sett deg ned og skriv en liste over hvem du skal gi gave til. Det hender en gang iblant at man kjøper gave til noen som ikke hadde forventet det. Dersom du er usikker; ta kontakt og bli enige om et eventuelt budsjett.

Ta vare på julepynt

Pakk ned julepynten hvert år. Ofte har man mye mer enn man husker, så finn det frem, se gjennom, og skriv en liste dersom du mangler noe. Vi anbefaler juletre av plast som du kan ha i årevis!

Planlegg julegavene i god tid

Hvem skal få hva? Tenk deg godt gjennom og få en oversikt over hvor du kan skaffe dette billigst. Hva med å lage noe hyggelig selv?

Dra på din nærmeste bruktbutikk

Ofte kan du finne brukte skatter både til deg selv og andre. Ikke vær redd for å finne gaver her! Bruktbutikker som Fretex har gjerne juletrær, julepynt og dekor - for ikke å glemme Finn.no. En ekstra bonus er at det er miljøvennlig!

Ikke invester for mye i fancy innpakning

Bruk avispapir og garnrester, kanskje du til og med finner en kongle eller to? Det er det indre som teller, men tro oss når vi sier at folk ELSKER å motta gaver som er morsomt pakket inn. Her er det bare å slippe kreativiteten løs!

Julemiddag på budsjett

Lag handleliste, følg den slavisk og unngå å kjøpe for mye mat. Gjestene dine spiser gjerne mindre enn du tror. Veganske/vegetariske alternativer kan ofte være billigere enn kjøtt – fyll heller magen med grønt!

Les om hvordan matinfluenser og kokebok-forfatter Kristoffer sparer mest på julemiddagen her.

Ikke kjøp nytt antrekk

Bytt med ei venninne eller en venn, sy om dine egne plagg, eller ta en sveip innom Finn.no, Tise og Fretex. Som sagt; her er det mange skatter som venter tålmodig.

Selg noe du ikke trenger

Ta en opprydning før jul - kanskje du har noe liggende som noen andre kan få gleden av? Legg ut ting du ikke bruker og få noen ekstra lapper i lommeboken.

Lag julegavene selv

Gjør en skikkelig kveld ut av det: Inviter venner, sett på julemusikk og lag gavene selv. Det kommer til å falle i smak – vi lover! Lag alt fra julekaker, karameller, syltetøy, kalendere, fotobok, nøttemiks, vennskapsarmbånd, lys, såpe, julepynt og så mye mer. Her er den kun fantasien som setter grenser! Ekstra bonus: Dette er en sikker vinner om du leter etter julestemningen.

Husk at gavene som huskes best, er de som er tenkt ut av kjærlighet – ikke de som koster mest!

Tips til de som har alt og litt til:

I år er det ekstra mange som kjenner på presset i julen. Om du er en av de heldige som fint klarer denne julen, er du enda heldigere som også kan hjelpe! Finn.no har en egen «hjelp til jul»-kategori hvor du kan legge ut annonser for å hjelpe mennesker i krise. Klikk deg inn her og gjør en liten forskjell for deg, men en stor forskjell for andre ❤️


JULETIPS
 

Bøker du må få med deg denne julen

 

Bøker du må få med deg denne julen

Om du er bokelsker selv, eller kjenner en, er bøker alltid en god julegave! Ikke minst er den lett å pakke inn (hohoho). Ta en titt på noen av årets mest kritikerroste verk og gi bort en indre opplevelse til jul.

H.K.H. Kronprins Haakon og Kjetil S. Østli: Haakon

Boken beskrives som «et utradisjonelt, nært, personlig og interessant portrett av vår neste konge». Skrevet av den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil S. Østli sammen med Kronprins Haakon selv.

Terningkast: 6 og 5

Vigdis Hjorth: Gjentakelsen

Boken blir omtalt som forfatterens kanskje aller beste roman til nå. Den er nominert til både Bokhandlerprisen og Brageprisen.

«Rå framstilling av et ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år. Hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.»

Terningkast: 6 og 5

Lars Saabye Christensen: Vrakeren

En bekmørk, mystisk, morsom og personlig roman.

«Den sjenerte gutten Jørgen Ribe bor i Gabels gate 19. En dag flytter en ny familie inn i gården. Carl er på Jørgens alder, et spesielt vennskap tar form. De har begge en dragning mot det mørke og destruktive.»

«Stor romankunst ... en sann fryd fra start til mål»

Terningkast: 6

Erlend Loe: Drømmenes sykkelregister

«En bisarr roman i ekte loesk stil. Preget av høy humrefaktor.»

Terningkast: 5

Lotta Elstad: Xiania 1

«Et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser i Kristiania anno 1922.»

Terningkast: 5

Valérie Perrin: De tre

«Ti år gamle Adrien, Etienne og Nina lover hverandre at de en dag skal forlate småbyen, flytte til Paris og aldri miste kontakten. Valérie Perrin dykker ned i livets dypeste alvor. Vi følger en lang tråd av uunngåelige hendelser i løpet av tre tiår.»

Terningkast: 5

Agnes Lidbeck: Nikes bok

«Pageturner om familier og generasjoner som er koblet sammen og bryter seg løs, som lyver og som lengter. Det starter med en katastrofe. I et sommerparadis i sør-Sverige skjer akkurat det som ikke skal skje: Et barn, uten tilsyn, på en strand. Fra denne hendelsen brer begivenhetene seg utover, som ringer i vannet, og påvirker kjærlighet og vennskap, skyld og håp, fremtid og frykt i tre familiers sammenvevde liv.»

Terningkast: 6

Kim Leine: Karolines kamp

«Bok nr. 2 i den kritikerroste spenningstrilogien om politiker Karoline Blicher. Intenst om høyrepopulisme, om fascinasjon for makt, og om løgn vs. sannhet. Karoline må lære seg å mestre løgnen for å bli statsminister. Vi skal til USA og “Trumpland”. Her blir Karoline offer for sin egen metode.»

Terningkast: 6

Britney Spears: Min egen stemme

«Britney Spears forteller endelig sin historie. En historie om et popfenomen som endret underholdningsbransjen for alltid, på godt og vondt.»

Terningkast: 6

Karin Fossum: Farvel, Farah Diba

«Karin Fossum går inn i alle foreldres store mareritt: Å oppdage at ens eget barn er forsvunnet – og potensielt bortført. VG skriver at 6 år gamle Kandis er en av de beste karakterene Fossum har skrevet frem og at boka har «en vri som er svært overraskende, og en avslutning som virkelig er helt suveren».

Terningkast: 6


OPPSKRIFTER
 

Bak de syv slag

 

Bak de syv slag

Baking er en stor del av julen, og en av tradisjonene her i Norge er de syv slagene med små julekaker. Her er oppskrift til goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, krumkaker og sirupsnipper!

Oppskrift Goro

Dette trenger du:

  • 1 egg
  • 75 g sukker
  • 250 g smør
  • 350 g hvetemel
  • 1 ¼ dl kremfløte
  • Revet skall og saft av ½ sitron
  • ½ ts malt kardemomme

Slik gjør du:

  • Visp egg og sukker til en lett eggedosis.
  • Elt smør og mel sammen til en myk smuldredeig.
  • Visp fløten stiv og vend forsiktig inn i eggedosisen. Tilsett kardemomme og saften og skallet fra en halv sitron.
  • Tilsett smuldredeigen litt etter litt i eggedosisen. Elt videre til deigen blir jevn, men ikke seig.
  • Dekk med plast og la stå kaldt i minst 4 timer, gjerne til neste dag.
  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord og kjevle deigen ut til en tynn leiv.
  • Klipp mønster av papp etter gorojernet og skjær kakene ut etter mønstret.
  • Stek goroene gyllenbrune. Del dem opp med en kniv. Avkjøl på rist.

Opplysningskontoret for brød og korn

 

Oppskrift Smultringer

Dette trenger du: 1 porsjon gir ca. 100 smultringer

  • 3 stk egg
  • 375 g sukker
  • 5 dl sur fløtemelk
  • 50 g smør
  • 12 ts kardemomme
  • 750 g hvetemel (cirka)
  • 2 ts hornsalt
  • 1 kg smult (til koking)

Slik gjør du:

  • Pisk egg og sukker, men ikke til eggedosis. Bland i det andre.
  • Kjevle ut til cirka 1/2 cm tykkelse. Stikk ut med smultringform, og kok i smult på begge sider.

Norsk tradisjonsmat

 

Oppskrift Fattigmann

Dette trenger du:

  • 12 stk eggeplomme
  • 1.5 dl kremfløte
  • 1.5 dl sukker
  • 50 g smør
  • 0.5 ts malt kanel
  • 0.5 ts malt kardemomme
  • 5 dl hvetemel
  • konjakk (kan sløyfes)
Til steking: 1 kg smult

Slik gjør du:

  • Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk fløten til krem, og rør inn i eggedosisen.
  • Sikt hvetemelet inn i røren, litt etter litt. Tilsett kanel og kardemomme og smuldre i smør. Jobb forsiktig med deigen og sett den kaldt til neste dag.
  • Kjevle ut tynne leiver, små porsjoner om gangen. Skjær ut snipper (som til sirupsnipper) med en bakkelsspore.
  • For å få de karakteristiske fattigmennene skjærer du et snitt på langs midt i snippen og trekker forsiktig den ene enden på snippen igjennom hullet.
  • Stek kakene i smult til de blir lysebrune. Avkjøles på rist.

Aperitif.no

 

Oppskrift Berlinerkranser

Dette trenger du:

  • 2 hardkokte eggeplommer
  • 2 rå eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 250 g smør
  • 300 g hvetemel
  • Eggehvite til pensling
  • Perlesukker til pynt

Slik gjør du:

  • Begynn med å koke egg og avkjøl.
  • Skrell egget og fjern eggehviten. Gni de kokte eggeplommene godt ut i en bolle og rør inn de rå eggeplommene. Visp sammen egg og sukker til lett eggedosis.
  • Tilsett romtemperert smør og mel vekselvis. Elt deigen jevn, dekk til, og sett til avkjøling i ca. 1 time.
  • Trill tynne pølser. Del pølsene i ca. 12 cm lange biter og form til små berlinerkranser. Legg dem på et stekebrett med bakepapir.
  • Pensle hver berlinerkrans med sammenvispet eggehvite og strø over perlesukker.
  • Stek berlinerkransene på midterste rille i stekeovnen ved 180 °C i ca. 10 minutter til de er gylne og gjennomstekte.
  • Ta dem forsiktig over på en rist når de er litt avkjølt.

Opplysningskontoret for brød og korn

 

Oppskrift Sandkaker

Dette trenger du:

  • 250 g meierismør
  • 200 g melis
  • 1 stk egg
  • 400 g hvetemel

Slik gjør du:

  • Rør smør og melis hvitt. Bland i pisket egg og hvetemel til passe tykk og jevn deig. Avkjøl deigen godt. Den kan godt stå natta over om du dekker med plast.
  • Legg et deigemne i hver sandkakeform, og trykk den godt ut så de blir tynne også i bunnen.
  • Stek kakene, ved cirka 185°C i cirka 20 minutter. De skal være lys gulbrune og gjennomstekte. Avkjøles. Slå dem forsiktig ut av forma (de er veldig sprø, og kan lett ryke).

Disse sandkakene er gode alene, eller som en dessert med krem og syltetøy eller frukt.

Norsk tradisjonsmat

 

Oppskrift Krumkaker

Dette trenger du:

  • 125 g margarin
  • 125 g (1 1/2 dl) sukker
  • 3 egg
  • 150 g (3 dl) hvetemel
  • 2 ss potetmel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts kardemomme

Slik gjør du:

  • Rør smør og sukker hvitt, og tilsett eggene og de tørre ingrediensene, til sist kardemomme.
  • Sett deigen med en skje midt i krumkakejernet (husk å smøre jernet dersom du har et jern som trenger det).
  • Kaken stekes lys gyldenbrun og rulles sammen til kremmerhus straks man tar de ut av jernet.
  • Dersom du ønsker kan krumkaken legges over bunnen av et glass og formes slik at det blir som en skål.
  • Multekrem og krumkaker er en tradisjonell juledessert, men krumkaker kan trygt serveres hele året, alene eller sammen med pisket krem og ulike bær, is, sjokoladekrem, og lignende.

Alfhilds.no

 

Oppskrift Sirupsnipper

Dette trenger du:

  • 150 g sirup
  • 150 g sukker
  • 1,5 dl kremfløte
  • 100 g margarin
  • 450 g hvetemel
  • 1/4 ts pepper
  • 1/4 ts ingefær
  • 1/4 ts anis
  • 1/4 ts kanel
  • 3/4 ts hjortetakksalt (samme som hornsalt)
  • 3/4 ts natron
  • mandler til pynt
Slik gjør du:
  • Kok opp sirup, sukker og kremfløte. Ha i margarin og avkjøl til blandingen er lunken. Sikt i hvetemel og krydder, hjortetakksalt og natron. La deigen stå kjølig til neste dag.
  • Kjevle deigen tynn. Skjær snitter med et pizzahjul eller snittehjul. Legg på smurt plate eller bakepapir. Skåld mandler og del i to. Legg en halv mandel med snittflaten ned i midten av hver snipp.
  • Stekes i forvarmet ovn på 180 grader i 5 min. La avkjøle litt på platen først og siden på rist.

Fra sjel til mage

  I Jul i Vinterland finner du noen av slagene! Opplev julemarkedet frem til 31. desember.

JULEUNIVERS
 

Magiske juletradisjoner fra hele verden

 

Magiske juletradisjoner fra hele verden

Julen er en tid for glede – i hele verden! Det finnes mange sjarmerende juletradisjoner i forskjellige land. Vi har plukket ut noen fine tradisjoner som du gjerne kan ta med i din egen julefeiring.

  1. Julenissens postkasse

Det er mange som har skrevet brev til Julenissen på et eller annet tidspunkt, men visste du at han faktisk har en adresse? Om du skriver til han før 16. desember kommer han til å skrive tilbake til deg! Brevet reiser helt til Canada, så her er det viktig å merke brevet med Santa Claus, North Pole HoH oHo eller Canada. Det er helt gratis og krever ingen frimerker.

  1. Feiekoster og mopper

I Norge har vi en morsom tradisjon med å gjemme feiekoster og mopper, ikke bare for at det skal være rent og ryddig, men fordi nordmenn tror dette vil hindre onde ånder fra å stjele kostene og fly av gårde med dem.

  1. Juleagurk

Fra et ukjent sted har det dukket opp en tradisjon som går ut på å pynte agurker og gjemme dem i juletreet. De som finner den, vil da få en ekstra gave og hell! PS: Det trenger ikke være en ekte agurk.

  1. Donald Duck

En av julens store tradisjoner er jule-TV hver julemorgen. I både Sverige og Norge ser vi «Donald Duck spesial», en stødig tradisjon som mange gleder seg til hvert år.

  1. Julemonstre

Julen er en tid hvor barn skal oppføre seg ekstra pent. Da er det veldig kjekt for foreldrene å ha både Julenissen og julemonstre å argumentere med. Et eksempel på disse monstrene er den islandske julekatten, som til tross for søtt navn, spiser barn som ikke gjør pliktene sine!

  1. Julepudding

Nærmest alle typer pudding er en deilig og populær juledessert. I Slovakia og deler av Ukraina mener de til og med at puddingen kan se inn i fremtiden: Den eldste mannen i familien skal ta en skje med pudding og hive den i taket. Jo lenger den sitter fast, jo mer hell får du.

  1. Juleedderkopper

I Ukraina mener de at spindelvev i juletrær bringer lykke. Tradisjonen kommer fra en fattig kvinne som ikke hadde råd til å pynte treet sitt. Da hun våknet var treet fullt av spindelvev som glitret flott i solen. Blant annet Polen og Tyskland ser det som et tegn på hell og lykke om man finner en edderkopp eller spindelvev i juletreet.

  1. Julepinne

I deler av Spania er det vanlig med julepinner i stedet for juletre. Julepinnen er en trebit med ansikt og små ben, og heter Tió de Nadal. Tió gir julegaver og ligger under sitt eget lille teppe om natten. På julaften hiver de han rett i peisen.

  1. Julekylling

En av de mest overraskende tradisjonene i Japan er at amerikanske KFC er julematen i de fleste hjem! Innbyggerne samler seg hos fastfood-kjeden for å spise «Kentucky for Christmas». Dette er takket være en genial markedskampanje i 1974, og fremdeles har KFC høyest salgsvolum hvert eneste år på julaften.

  1. Julestjernen

Her i Norge åpner vi ofte gavene rett etter den store julemiddagen, men i for eksempel Polen og Ukraina er tradisjonen at den yngste i familien følger med på himmelen og venter til den første stjernen viser seg – da er det lov å åpne gaver.

  1. Rulleskøyter

I Venezuelas hovedstad, Caracas, skjer det hvert år noe veldig morsomt i gatene: I stedet for å gå eller bruke andre transportmidler til kirken, går de på rulleskøyter! Deler av byens gater er til og med stengt for å ivareta sikkerheten til alle glade kirkegjester.

  1. Lykketall

Hvert år 22. desember lodder det Spanske Nasjonal Lotteriet ut en stor pengesum kalt «El Gordo». Folk kjøper gjerne hundrevis av lodd i håp om å vinne når de samler seg rundt et kor med 22 skolebarn som synger numrene.


JULEMUSIKK
 

Oppdag norsk julemusikk

 

Oppdag norsk julemusikk

Julen er ikke bare en høytid, men en følelse, en atmosfære med noe for enhver sans. Julemat og kaker, vakre farger, juletrær, dufter og lyd. Vi har alle hørt på julemusikk mens vi baker pepperkaker og pynter!

En hel del sanger har blitt juleklassikere i Norge, og tidligere var det de alle kjenner:

  • En stjerne skinner i natt
  • Det lyser i stille grender
  • Vi tenner våre lykter
  • Vårherres Jul
  • Himmel på jord
  • Julekveldsvisa
  • Romjulsdrøm
  • Julekveld i skogen
  • Musevisa
  • Hei hå nå er det jul igjen

Nå er det litt nyere tider, og julemusikken som sjanger blomstrer stadig! Det kommer nye artister hele tiden som leverer masse bra. Ta en lytt på noen ferske og noen mindre ferske julesanger her.

«Jula Hjemme» av Maria Mena og Trygve Skaug

«Home to You – This Christmas» av Sigrid

«Når Snøen Smelter» av Astrid S

«Himmel På Jord» av Kurt Nilsen og Kringkastingsorkestret

«Når Himmelen Faller Ned» av Alexandra Rotan

«Hjemme for meg» av Emma Steinbakken

«desember» av Synne Vo

«Stjernestøv» av AURORA

«Selmas sang» av Eva Weel Skram

«Hey Ho» av Freddy Kalas

«Der du er» av Turab

Og så mange flere finnes der ute i juleuniverset!

Under Jul i Vinterland får du se Skaar og William fremføre disse låtene:

«Se ilden lyse» av SKAAR

Spiller på julegateåpningen 2. desember kl. 17.00

«Oss to i Vinterland» av William

Spiller på FOMA Scene 9. desember kl. 16.00

Sett på denne spillelisten med norske julesanger neste gang du pynter til jul ❤️


OPPSKRIFTER
 

Imponer med nyttårsmat

 

Imponer med nyttårsmat

Nyttårsaften er ofte dagen for å prøve noe nytt, men nordmenn vil gjerne ta med julematen videre en uke til: I følge MatPrat oppgir hele 1 av 3 at de serverer kalkun 31. desember, men det er én landsdel som skiller seg ut. Vestlandet er utvilsomt en stor tilhenger av pinnekjøtt – faktisk hele 45% av Vestlandet spiser det. For landet i sin helhet er kalkun den mest populære nyttårsmiddagen, og 33% sier de spiser kalkun. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 17%, og på tredjeplass kommer ribbe med 8%.

Så; la oss ta et dypdykk i Jacob's treretters kalkunmiddag!

Forrett: Trøffelrisotto med culatello og parmesankjeks

En god forrett om du skal ha kalkun til hovedrett.

Dette trenger du (for 9 personer)
Carnaroli ris (risottoris) 2 sjalottløk 2,5 dl hvitvin 5 dl kyllingkraft 100 gr Peccorino m/trøffel (fåremelkost) 50 gr smør 1 potte gressløk 300 gr Culatello i tynne skiver (italiensk spekeskinke) 8 ss parmesan 2 ss olivenolje 1 ts salt 0,5 ts pepper
Slik gjør du

Finhakk sjalottløken, og fres løk og ris med litt olivenolje i passe stor gryte. Tilsett vin og kraft og kok på lav temperatur ca. 15 minutter. Tilsett Peccorino og rør inn kaldt smør. Fordel revet parmesan på fire punkter på et bakepapir. Stek i ovn på 200 grader til gyllen farge. Tilsett gressløk i risottoen og anrett på tallerken med culattello og parmesankjeks.

Hovedrett: Kalkunbryst med urtegremolata

Nydelig hovedrett av kalkun med smakfullt tilbehør som rødkål, stekte poteter, steinsopp og portvinsaus.

Dette trenger du (for 9 personer)
Kalkunbryst 2 kg kalkunbryst 1 potte timian 1 potte rosmarin 5 fedd hvitløk 2 stk appelsiner (kun skallet skal brukes) 2 ss honning Stekte poteter 8 stk bakepoteter Olivenolje Maldonsalt Rødkål 4 ss andefett 1 kg rødkål, finsnittet 4 stk epler i skiver 2 ss tranebær, tørkede 2 stk appelsiner (kun saften skal brukes) 2 ss brunt sukker 2 ss rødvinseddik 4 dl rødvin Portvinsaus og steinsopp 4 stk sjalottløk, finhakket 2 ss smør 8 stilker timian 6 dl portvin 14 dl kalvekraft 16 små steinsopp 200 g smør (kald til montering)
Slik gjør du

Kalkunbryst

Snitt en lomme i kalkunbrystet. Gremolata: Finhakk urtene og hvitløken, riv appelsinskallet. Bland godt. Fyll brystet med honning og gremolata. Bind opp brystet med hyssing. Brun brystet godt i panne med smør. Stek videre i ovn på 120 grader til 63 grader kjernetemperatur. Pakk i folie og la brystet hvile i 20 minutter.

Stekte poteter

Skrell potetene og skjær i store terninger. Kok potetene al dente (ca. 10 minutter). Hell av vannet og damp godt. Bland potetterningene med olivenolje og maldonsalt. Stek i ovn på 200 grader til gylne.

Rødkål

Varm opp andefettet. Tilsett kål og bland godt. Tilsett resten av ingrediensene og gi et oppkok. Skru ned varmen og kok videre ca. 40 minutter. Smak til med salt og eventuelt mer sukker/eddik.

Portvinsaus og steinsopp

Fres løk i smør med timian. Tilsett portvin og reduser til sirup. Tilsett kraft og kok til fyldig konsistens. Del soppen i to. Brun godt med olje i stekepanne. Legg soppen over i sausen og la den trekke i 15 minutter. Skjær kalkunbrystet i skiver og legg opp på tallerken med rødkål, poteter og steinsopp. Monter smør i portvinsausen og hell over steinsoppen. I sausen vil portvinen være helt utkokt, og dermed harmløs for barn. Enkelte barn vil kanskje ønske seg rent kalkunkjøtt uten urter.

Dessert: Sjokolade panna cotta

Bedre dessert skal du lete lenge etter. Med bringebærsaus og friske bær blir denne en ny favoritt.

Dette trenger du (for 9 personer)
Sjokolade-panna cotta 2 dl melk 160 gr sukker 3 dl fløte 1 stk vaniljestang 200 gr mørk sjokolade 6 plater gelatin Kakaopulver Diverse friske bær Bringebærsaus 400 gr bringebær 200 gr melis 1 stk sitron (saft)
Slik gjør du
Sjokolade-panna cotta

Kok opp melk, sukker, fløte og en vaniljestang. Ta av varmen og tilsett sjokolade og utbløtet gelatin. Bland godt og hell over i passe porsjonsformer.

Bringebærsaus

Kok opp bringebær, melis og sitron. La trekke i 10 min. Hell over i finmasket sil og passer sausen. Ta panna cotta ut av formen (eller server i formen). Sikt over kakaopulver og anrett med friskebær og saus. Dette er ”sjokoladepudding”, så alle barn liker det!


GODT NYTT ÅR
 

Topp 10 nyttårsforsett

 

Topp 10 nyttårsforsett

Som vi alle vet er det ikke alltid like lett å holde nyttårsforsett gående. Faktisk sier forskning at det kun er 8% som klarer å oppfylle forsettet sitt! Men noe du kanskje ikke vet, er at nyttårsforsett er en ca. 4000 år gammel tradisjon. Babylonerne var de første til å feire det nye året med å love gudene sine hva de skulle gjøre. Nå gir de fleste løfter til seg selv.

Det har blitt gjort en undersøkelse i USA rundt nyttårsforsett og hvilke som er de vanligste. Vi kan vel kjenne oss igjen her i Norge også:

  1. Spise sunnere
  2. Trene mer
  3. Gå ned i vekt
  4. Spare mer og bruke mindre
  5. Lære en ny ferdighet eller hobby
  6. Slutte å røyke/snuse
  7. Lese mer
  8. Finne en annen jobb
  9. Drikke mindre alkohol
  10. Tilbringe mer tid med familie og venner

Det er ikke alltid lett å holde løfter en har gitt seg selv, men det finnes noen triks til etterfølge:

  1. Sett et tydelig mål: Å «spise sunt» er diffust og gir ikke ekte målbare resultater. Vær tydeligere på delmål og mål du skal nå for å gjennomføre.
  2. Forsettet er urealistisk: Begynn pent! Det er ikke sikkert det er realistisk å begynne å trene tre ganger i uken når du gjennomsnittlig har trent to ganger i måneden.
  3. Baser nyttårsforsettet på viljestyrke: De sier det tar tre måneder å tillegge seg nye rutiner. Jo sterkere viljestyrke du har til å ta enkle valg som å heller gå opp trappen i stedet for rulletrapp – små valg gir store resultater!
  4. Legg en handlingsplan: Delmål, mål og oppnåelse. Vær spesifikk på hva du skal oppnå dag for dag, uke for uke. Før du vet ordet av det er du kommet seirende i mål.

Feire små og store seiere

Det aller viktigste er å ikke sette seg selv opp for fiasko. Mestringsfølelse er avgjørende for å nå målet, uavhengig av hva målet ditt er, så ikke strekk deg for langt. At du for eksempel har dratt på treningssenteret er langt bedre om du ikke har det – uansett hvor effektiv eller lite effektiv økten var.

Ikke bit over for mye om gangen. Vær snill mot deg selv og legg opp til ting du faktisk kan leve med i hverdagen!

Lykke til og godt nytt år. Vi heier på deg!


JULETIPS
 

11 tips for en perfekt førjulstid

 

11 tips for en perfekt førjulstid

Julen er vår favoritthøytid, av veldig mange grunner, men hvordan i all verden får du julestemning hvis den ikke kommer automatisk? Siden det er så mye å gjøre (men så liten tid), har vi satt opp en «bucket list» for julen. Se hvor mange du klarer å gjennomføre før det nye året!

  1. Stå på skøyter

I desember åpner skøyteisen i Jul i Vinterland. Ta med deg egne skøyter eller lei i skøytebua!

  1. Julelysvandring

En gratis, vakker og veldig koselig ting å gjøre en dag du vil ut i friskluft. Jul i Vinterland er det perfekte stedet å ta turen!

  1. Lag pepperkakehus

Topp med godteri, melis og mini-nisser. Utfordring: Prøv å ikke spis opp før julaften.

  1. Se din favoritt julefilm

Hvilke julefilmer er tradisjon hos deg? The Holiday, Harry Potter, Hjemme Alene også videre, også videre. Det er uendelig mange muligheter!

  1. Bak de syv slag

Goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, krumkaker og sirupsnipper. Hvor mange av sortene finner du på julemarkedet i Jul i Vinterland?

  1. Syng julesanger

Julebukk er en kjær tradisjon i Norge, men det er ikke like utbredt lenger – dessverre. Ta saken i egne hender; gå fra dør til dør og spre glede.

  1. Ta bilde til julekort

Ta med deg hunden, katten, vennen, familien, kjæresten eller deg selv i en morsom genser. Alle rundt deg vil stråle av å få et julekort!

  1. Hugg ned ditt eget juletre

Rundt i hele landet finnes gårder som dyrker juletrær. Ofte får du også møte nissen! Sjekk ut din nærmeste juletregård, kle deg godt, og ta med ditt helt eget juletre hjem i stuen.

  1. Inviter til juleverksted

Juleverksted må være en av de aller beste måtene å få julestemning! Julemusikk, juledrikke, julemat, og morsomme aktiviteter som kan gjøres om til billige gaver fulle av kjærlighet.

  1. Skriv brev til julenissen

For mange er det nok lenge siden, men nissen er alltid interessert i å høre fra deg! Hva ønsker du deg mest i hele verden til jul?

  1. Gjør noe hyggelig for andre

En av de fineste tingene å gjøre i julen er å gi tilbake. Det kan også være veldig gøy! For eksempel i Oslo finnes Alternativ Jul. Her kan du bidra både før, under og etter julekvelden, og skape en fantastisk magisk høytid for både deg selv og de du er rundt. Uansett hva du velger å gjøre for andre, gjør det med kjærlighet.

Lykke til og god jul!


SPIKERSUPPA
 

Ukens program 27. november-3. desember

 

Ukens program 27. november-3. desember


KARL JOHAN
 

Velkommen til Julegateåpning i Oslo

 

Velkommen til Julegateåpning i Oslo

Sammen med kjøpesentrene i Oslo og flere samarbeidspartnere arrangerer vi årets julegateåpning i Oslo sentrum!
Program: 🎄 Kl. 15.45: Utdeling av goodiebags til de 500 første barna. Prøv også lykkehjulet til Egon og vinn premier!
🎄 Kl. 16.00: Åpningshow med julenissen og nissemor 👉🏼 Sanginnslag fra Lakkegata Skolekor 👉🏼 Annie fra musikalen Annie overrasker med en sang 👉🏼 Varaordfører Julianne Ofstad klipper i snoren og setter i gang lystoget
🎄 Kl. 16.30: Lystog med hest og slede fra Jernbanetorget til Spikersuppa 👉🏼 Møt snøprinsessen utenfor Arkaden Shopping 👉🏼 Frelsesarmeen spiller julemusikk langs ruten 👉🏼 Egon Karl Johan deler ut varm drikke 👉🏼 Ansiktsmaling inne hos Paleet frem til kl. 18.00
🎄 Kl. 17.00: Åpning av isen i Spikersuppa i Jul i Vinterland 👉🏼 Julenissen, Nissemor og varaordfører Julianne åpner isen 👉🏼 Artisen SKAAR opptrer 👉🏼 Isshow på isen fra Oslo Idrettslag Skøiter
Velkommen til årets julegateåpning! Sammen skal vi skape julemagi ✨
Arrangementet er gratis for store og små ❤️

SPIKERSUPPA
 

Ukens program 20.-26. november

 

Ukens program 20.-26. november

Ta turen til Jul i Vinterland denne uken og få med deg hele programmet! Vi holder åpent hele uken.  

SPIKERSUPPA
NATIONALTHEATRET

Manneraaks juleunivers

NATIONALTHEATRET

Manneraaks juleunivers

Veggene utenfor Jul i Vinterland mot Nationaltheatret er i år prydet av vakker kunst. Bli kjent med kunstneren Manneraak og hans vei til juleuniverset!

Manneraak er en norsk kunstner fra Mandal. Han har sin bakgrunn som internasjonal motefotograf, og har blant annet arbeidet for Chanel og Norwegian Fashion Institute. Han fikk sin kunstneriske debut på Høstutstillingen i 2004 og har siden utsmykket en rekke offentlige og private institusjoner, samt separatutstillinger i blant annet New York og Roma.

Kunstutstillingen er 120m2 stor og består av 30 verk av 2x2 meter. Manneraak er kjent for sitt arbeid med “mixed media” hvor han maler på egne fotografier. Resultatet av dette avfotograferes og overføres til egnet media.

 «Dette prosjektet er en fordypning i kunstnerens inntrykk og opplevelser gjennom et livslangt, nært forhold til naturen, dens råhet og dens vemodighet. Den omfavner det mytiske landskapet som manifesterer seg i menneskesinnet under et noen ganger ensomt møte mellom naturens mystikk og skjønnhet, og den visuelle og spirituelle opplevelsen etter kalde dager og netter på gåturer uten søvn og mat.»

Dette er et stort prosjekt som Manneraak har jobbet med hele høsten. Nå står det her i Oslo sentrum til glede for 3 millioner mennesker!

Ta turen forbi de vakre veggene og bli beveget av norsk natur i Manneraaks øyne!    

SPIKERSUPPA
 

Ukens program 4. – 10. desember

 

Ukens program 4. – 10. desember


SPIKERSUPPA
 

Ukens program 13.-19. november

 

Ukens program 13.-19. november

Ta turen til Jul i Vinterland denne uken og få med deg hele programmet! Vi holder åpent hele uken.  

SPIKERSUPPA
 

En uke til Jul i Vinterland

 

En uke til Jul i Vinterland

Vi ønsker deg velkommen tilbake til nok en magisk førjulstid! 11. november åpner portene til Jul i Vinterland, og endelig ringes julen inn. Spikersuppa i Oslo forvandles til et eget juleunivers med attraksjoner, vakre lys, og spennende smaker og julegaver.  Det er ingenting som slår atmosfæren i Jul i Vinterland når mørket faller på og du sitter rundt grillen med de du er glad i, med en varm kopp kakao i hendene. Kanskje du tar med familie og venner innom eventyrlesing, konsert, eller hilser på nissen? Velkommen tilbake for en leken tur i Lille Korketrekker'n, en magisk ridetur på Ponniekspressen, eller opplev byens vakreste utsikt fra Julestjernen! Vi sees 11. november - 31. desember på Jul i Vinterland ❤️

NYHETSBREV
 

Meld deg på nyhetsbrevet

 

Meld deg på nyhetsbrevet

Som mottaker av nyhetsbrevet til Jul i Vinterland får du tilsendt informasjon, tips og triks, og julestemning rett i din digitale innboks! Vi gleder oss til å se deg igjen i juleuniverset midt i Oslo sentrum ❤️

* Obligatorisk