Ukens program 4. – 10. desember

Julen er en tid for glede – i hele verden! Det finnes mange sjarmerende juletradisjoner i forskjellige land. Vi har plukket ut noen fine tradisjoner som du gjerne kan ta med i din egen julefeiring.
Det er mange som har skrevet brev til Julenissen på et eller annet tidspunkt, men visste du at han faktisk har en adresse? Om du skriver til han før 16. desember kommer han til å skrive tilbake til deg! Brevet reiser helt til Canada, så her er det viktig å merke brevet med Santa Claus, North Pole HoH oHo eller Canada. Det er helt gratis og krever ingen frimerker.
I Norge har vi en morsom tradisjon med å gjemme feiekoster og mopper, ikke bare for at det skal være rent og ryddig, men fordi nordmenn tror dette vil hindre onde ånder fra å stjele kostene og fly av gårde med dem.
Fra et ukjent sted har det dukket opp en tradisjon som går ut på å pynte agurker og gjemme dem i juletreet. De som finner den, vil da få en ekstra gave og hell! PS: Det trenger ikke være en ekte agurk.
En av julens store tradisjoner er jule-TV hver julemorgen. I både Sverige og Norge ser vi «Donald Duck spesial», en stødig tradisjon som mange gleder seg til hvert år.
Julen er en tid hvor barn skal oppføre seg ekstra pent. Da er det veldig kjekt for foreldrene å ha både Julenissen og julemonstre å argumentere med. Et eksempel på disse monstrene er den islandske julekatten, som til tross for søtt navn, spiser barn som ikke gjør pliktene sine!
Nærmest alle typer pudding er en deilig og populær juledessert. I Slovakia og deler av Ukraina mener de til og med at puddingen kan se inn i fremtiden: Den eldste mannen i familien skal ta en skje med pudding og hive den i taket. Jo lenger den sitter fast, jo mer hell får du.
I Ukraina mener de at spindelvev i juletrær bringer lykke. Tradisjonen kommer fra en fattig kvinne som ikke hadde råd til å pynte treet sitt. Da hun våknet var treet fullt av spindelvev som glitret flott i solen. Blant annet Polen og Tyskland ser det som et tegn på hell og lykke om man finner en edderkopp eller spindelvev i juletreet.
I deler av Spania er det vanlig med julepinner i stedet for juletre. Julepinnen er en trebit med ansikt og små ben, og heter Tió de Nadal. Tió gir julegaver og ligger under sitt eget lille teppe om natten. På julaften hiver de han rett i peisen.
En av de mest overraskende tradisjonene i Japan er at amerikanske KFC er julematen i de fleste hjem! Innbyggerne samler seg hos fastfood-kjeden for å spise «Kentucky for Christmas». Dette er takket være en genial markedskampanje i 1974, og fremdeles har KFC høyest salgsvolum hvert eneste år på julaften.
Her i Norge åpner vi ofte gavene rett etter den store julemiddagen, men i for eksempel Polen og Ukraina er tradisjonen at den yngste i familien følger med på himmelen og venter til den første stjernen viser seg – da er det lov å åpne gaver.
I Venezuelas hovedstad, Caracas, skjer det hvert år noe veldig morsomt i gatene: I stedet for å gå eller bruke andre transportmidler til kirken, går de på rulleskøyter! Deler av byens gater er til og med stengt for å ivareta sikkerheten til alle glade kirkegjester.
Hvert år 22. desember lodder det Spanske Nasjonal Lotteriet ut en stor pengesum kalt «El Gordo». Folk kjøper gjerne hundrevis av lodd i håp om å vinne når de samler seg rundt et kor med 22 skolebarn som synger numrene.
Julen er vår favoritthøytid, av veldig mange grunner, men hvordan i all verden får du julestemning hvis den ikke kommer automatisk? Siden det er så mye å gjøre (men så liten tid), har vi satt opp en «bucket list» for julen. Se hvor mange du klarer å gjennomføre før det nye året!
I desember åpner skøyteisen i Jul i Vinterland. Ta med deg egne skøyter eller lei i skøytebua!
En gratis, vakker og veldig koselig ting å gjøre en dag du vil ut i friskluft. Jul i Vinterland er det perfekte stedet å ta turen!
Topp med godteri, melis og mini-nisser. Utfordring: Prøv å ikke spis opp før julaften.
Hvilke julefilmer er tradisjon hos deg? The Holiday, Harry Potter, Hjemme Alene også videre, også videre. Det er uendelig mange muligheter!
Goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, krumkaker og sirupsnipper. Hvor mange av sortene finner du på julemarkedet i Jul i Vinterland?
Julebukk er en kjær tradisjon i Norge, men det er ikke like utbredt lenger – dessverre. Ta saken i egne hender; gå fra dør til dør og spre glede.
Ta med deg hunden, katten, vennen, familien, kjæresten eller deg selv i en morsom genser. Alle rundt deg vil stråle av å få et julekort!
Rundt i hele landet finnes gårder som dyrker juletrær. Ofte får du også møte nissen! Sjekk ut din nærmeste juletregård, kle deg godt, og ta med ditt helt eget juletre hjem i stuen.
Juleverksted må være en av de aller beste måtene å få julestemning! Julemusikk, juledrikke, julemat, og morsomme aktiviteter som kan gjøres om til billige gaver fulle av kjærlighet.
For mange er det nok lenge siden, men nissen er alltid interessert i å høre fra deg! Hva ønsker du deg mest i hele verden til jul?
En av de fineste tingene å gjøre i julen er å gi tilbake. Det kan også være veldig gøy! For eksempel i Oslo finnes Alternativ Jul. Her kan du bidra både før, under og etter julekvelden, og skape en fantastisk magisk høytid for både deg selv og de du er rundt. Uansett hva du velger å gjøre for andre, gjør det med kjærlighet.
Lykke til og god jul!
Førjulstiden er her, og selv om det skal være den mest magiske tiden, er det ikke slik for alle. Julen kan være dyr og mange kan føle seg presset til å bruke mye penger, men slik behøver det ikke være!
Her har du våre beste tips til en magisk jul på lavt budsjett
Skriv lister
Sett deg ned og skriv en liste over hvem du skal gi gave til. Det hender en gang iblant at man kjøper gave til noen som ikke hadde forventet det. Dersom du er usikker; ta kontakt og bli enige om et eventuelt budsjett.
Ta vare på julepynt
Pakk ned julepynten hvert år. Ofte har man mye mer enn man husker, så finn det frem, se gjennom, og skriv en liste dersom du mangler noe. Vi anbefaler juletre av plast som du kan ha i årevis!
Planlegg julegavene i god tid
Hvem skal få hva? Tenk deg godt gjennom og få en oversikt over hvor du kan skaffe dette billigst. Hva med å lage noe hyggelig selv?
Dra på din nærmeste bruktbutikk
Ofte kan du finne brukte skatter både til deg selv og andre. Ikke vær redd for å finne gaver her! Bruktbutikker som Fretex har gjerne juletrær, julepynt og dekor - for ikke å glemme Finn.no. En ekstra bonus er at det er miljøvennlig!
Ikke invester for mye i fancy innpakning
Bruk avispapir og garnrester, kanskje du til og med finner en kongle eller to? Det er det indre som teller, men tro oss når vi sier at folk ELSKER å motta gaver som er morsomt pakket inn. Her er det bare å slippe kreativiteten løs!
Julemiddag på budsjett
Lag handleliste, følg den slavisk og unngå å kjøpe for mye mat. Gjestene dine spiser gjerne mindre enn du tror. Veganske/vegetariske alternativer kan ofte være billigere enn kjøtt – fyll heller magen med grønt!
Les om hvordan matinfluenser og kokebok-forfatter Kristoffer sparer mest på julemiddagen her.
Ikke kjøp nytt antrekk
Bytt med ei venninne eller en venn, sy om dine egne plagg, eller ta en sveip innom Finn.no, Tise og Fretex. Som sagt; her er det mange skatter som venter tålmodig.
Selg noe du ikke trenger
Ta en opprydning før jul - kanskje du har noe liggende som noen andre kan få gleden av? Legg ut ting du ikke bruker og få noen ekstra lapper i lommeboken.
Lag julegavene selv
Gjør en skikkelig kveld ut av det: Inviter venner, sett på julemusikk og lag gavene selv. Det kommer til å falle i smak – vi lover! Lag alt fra julekaker, karameller, syltetøy, kalendere, fotobok, nøttemiks, vennskapsarmbånd, lys, såpe, julepynt og så mye mer. Her er den kun fantasien som setter grenser! Ekstra bonus: Dette er en sikker vinner om du leter etter julestemningen.
Husk at gavene som huskes best, er de som er tenkt ut av kjærlighet – ikke de som koster mest!
Tips til de som har alt og litt til:
I år er det ekstra mange som kjenner på presset i julen. Om du er en av de heldige som fint klarer denne julen, er du enda heldigere som også kan hjelpe! Finn.no har en egen «hjelp til jul»-kategori hvor du kan legge ut annonser for å hjelpe mennesker i krise. Klikk deg inn her og gjør en liten forskjell for deg, men en stor forskjell for andre ❤️
Julen er ikke bare en høytid, men en følelse, en atmosfære med noe for enhver sans. Julemat og kaker, vakre farger, juletrær, dufter og lyd. Vi har alle hørt på julemusikk mens vi baker pepperkaker og pynter!
En hel del sanger har blitt juleklassikere i Norge, og tidligere var det de alle kjenner:
Nå er det litt nyere tider, og julemusikken som sjanger blomstrer stadig! Det kommer nye artister hele tiden som leverer masse bra. Ta en lytt på noen ferske og noen mindre ferske julesanger her.
«Jula Hjemme» av Maria Mena og Trygve Skaug
«Home to You – This Christmas» av Sigrid
«Når Snøen Smelter» av Astrid S
«Himmel På Jord» av Kurt Nilsen og Kringkastingsorkestret
«Når Himmelen Faller Ned» av Alexandra Rotan
«Hjemme for meg» av Emma Steinbakken
«desember» av Synne Vo
«Stjernestøv» av AURORA
«Selmas sang» av Eva Weel Skram
«Hey Ho» av Freddy Kalas
«Der du er» av Turab
Og så mange flere finnes der ute i juleuniverset!
Under Jul i Vinterland får du se Skaar og William fremføre disse låtene:
«Se ilden lyse» av SKAAR
Spiller på julegateåpningen 2. desember kl. 17.00
«Oss to i Vinterland» av William
Spiller på FOMA Scene 9. desember kl. 16.00
Sett på denne spillelisten med norske julesanger neste gang du pynter til jul ❤️
Om du er bokelsker selv, eller kjenner en, er bøker alltid en god julegave! Ikke minst er den lett å pakke inn (hohoho). Ta en titt på noen av årets mest kritikerroste verk og gi bort en indre opplevelse til jul.
H.K.H. Kronprins Haakon og Kjetil S. Østli: Haakon
Boken beskrives som «et utradisjonelt, nært, personlig og interessant portrett av vår neste konge». Skrevet av den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil S. Østli sammen med Kronprins Haakon selv.
Terningkast: 6 og 5
Vigdis Hjorth: Gjentakelsen
Boken blir omtalt som forfatterens kanskje aller beste roman til nå. Den er nominert til både Bokhandlerprisen og Brageprisen.
«Rå framstilling av et ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år. Hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten.»
Terningkast: 6 og 5
Lars Saabye Christensen: Vrakeren
En bekmørk, mystisk, morsom og personlig roman.
«Den sjenerte gutten Jørgen Ribe bor i Gabels gate 19. En dag flytter en ny familie inn i gården. Carl er på Jørgens alder, et spesielt vennskap tar form. De har begge en dragning mot det mørke og destruktive.»
«Stor romankunst ... en sann fryd fra start til mål»
Terningkast: 6
Erlend Loe: Drømmenes sykkelregister
«En bisarr roman i ekte loesk stil. Preget av høy humrefaktor.»
Terningkast: 5
Lotta Elstad: Xiania 1
«Et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser i Kristiania anno 1922.»
Terningkast: 5
Valérie Perrin: De tre
«Ti år gamle Adrien, Etienne og Nina lover hverandre at de en dag skal forlate småbyen, flytte til Paris og aldri miste kontakten. Valérie Perrin dykker ned i livets dypeste alvor. Vi følger en lang tråd av uunngåelige hendelser i løpet av tre tiår.»
Terningkast: 5
Agnes Lidbeck: Nikes bok
«Pageturner om familier og generasjoner som er koblet sammen og bryter seg løs, som lyver og som lengter. Det starter med en katastrofe. I et sommerparadis i sør-Sverige skjer akkurat det som ikke skal skje: Et barn, uten tilsyn, på en strand. Fra denne hendelsen brer begivenhetene seg utover, som ringer i vannet, og påvirker kjærlighet og vennskap, skyld og håp, fremtid og frykt i tre familiers sammenvevde liv.»
Terningkast: 6
Kim Leine: Karolines kamp
«Bok nr. 2 i den kritikerroste spenningstrilogien om politiker Karoline Blicher. Intenst om høyrepopulisme, om fascinasjon for makt, og om løgn vs. sannhet. Karoline må lære seg å mestre løgnen for å bli statsminister. Vi skal til USA og “Trumpland”. Her blir Karoline offer for sin egen metode.»
Terningkast: 6
Britney Spears: Min egen stemme
«Britney Spears forteller endelig sin historie. En historie om et popfenomen som endret underholdningsbransjen for alltid, på godt og vondt.»
Terningkast: 6
Karin Fossum: Farvel, Farah Diba
«Karin Fossum går inn i alle foreldres store mareritt: Å oppdage at ens eget barn er forsvunnet – og potensielt bortført. VG skriver at 6 år gamle Kandis er en av de beste karakterene Fossum har skrevet frem og at boka har «en vri som er svært overraskende, og en avslutning som virkelig er helt suveren».
Terningkast: 6
Endelig er vinteren her og du vet hva det betyr: Innetid! Sett deg godt til rette i sofaen med julekaker, klementin og et varmt teppe, og ro ned med en juleklassiker.
Love Actually (2003)
Faktisk («actually») en av tidenes største klassiske julefilmer. Lykkelig kjærlighet, ulykkelig kjærlighet, men mest av alt, fellesskap og varme. Ingen jul uten!
The Grinch (2000)
Den grønne mannen som bor på toppen av et fjell med sin søte hund, er egentlig ikke slem. Uten å røpe for mye kan vi si at dette er en hjertevarmer av en film.
Home Alone (1990)
En liten tøff gutt tar for seg oppgaven med å beskytte hjemmet sitt når han er, ja, du gjettet riktig: Hjemme alene.
The Holiday (2006)
Amerikansk og europeisk jul pakket sammen i en nydelig, udødelig gave av en film. Drøm deg bort til varmere trakter eller snøfylte åkere med et åpent hjerte.
Reisen til Julestjernen (1976)
En av de obligatoriske klassikerne på NRK, hver eneste julemorgen.
Tre nøtter til Askepott (1973)
Hvem sitter vel ikke benket foran TV-en kl. 11.00 24. desember i pysjen for å få med seg denne? «Å Askepott!»
Elf (2003)
Sjarmerende og morsom til ettertanke. En herlig julefilm av grandiose amerikanske proporsjoner!
The Nightmare Before Christmas (1993)
Akkurat passe skummel, stappfull av minnerike juleøyeblikk.
Die Hard (1988)
Kjærlighet, action og julepynt. Hva mer kan man vel be om?
Polarekspressen (2004)
Ta toget direkte til Nordpolen for å møte Julenissen!
God jul!
Baking er en stor del av julen, og en av tradisjonene her i Norge er de 7 slagene med små julekaker. Her er oppskrift til goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, krumkaker og sirupsnipper!
Oppskrift Goro
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Opplysningskontoret for brød og korn
Oppskrift Smultringer
Dette trenger du: 1 porsjon gir ca. 100 smultringer
Slik gjør du:
Norsk tradisjonsmat
Oppskrift Fattigmann
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Aperitif.no
Oppskrift Berlinerkranser
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Opplysningskontoret for brød og korn
Oppskrift Sandkaker
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Disse sandkakene er gode alene, eller som en dessert med krem og syltetøy eller frukt.
Norsk tradisjonsmat
Oppskrift Krumkaker
Dette trenger du:
Slik gjør du:
Alfhilds.no
Oppskrift Sirupsnipper
Dette trenger du:
Fra sjel til mage
Er du en rev på kjøkkenet, eller ganske ny i universet av smaker? Ta det helt med ro; vi har oppskriftene til julen for deg! Uansett om du tar imot kjøttetere, pescetarianere eller vegetarianere er det mye godt du kan spise:
Dette trenger du
Slik gjør du
Rute svoren: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Påse at ribben er rutet godt ned i svoren, hvis ikke bruk en skarpere kniv.
For best smak, begynn 1-3 dager før steking.
Gni ribben godt inn med salt og pepper, legg den med svorsiden ned i en form, dekk den med aluminiumsfolie og sett kjølig i 1-3 dager før steking.
Dampe ribba: Legg ribba i en langpanne med svoren opp. Legg en asjett opp ned under, slik at ribben er litt høyere på midten, men noenlunde lik høyde på begge sider.
Hell ca. 2 dl vann i formen og dekk hele langpannen med aluminiumsfolie.
Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre. Det tar ca. 1-1,5 time for tynnribbe, ca. 1,5 -2 timer for familieribbe.
Er ikke svoren sprø enda? Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk grillfunksjon på ovnen. Følg med så du ikke brenner svoren.
La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.
Dette trenger du
PinnekjøttKlassisk kålrabistappe
Tilbehør
Slik gjør du
Vann ut pinnekjøttet: Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket, og må vannes ut før bruk. Vann ut i rikelig vann i ca. 1 døgn.
Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten.
Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (ca. 2-3 timer). Pass på så det ikke koker tørt.
Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
Kålrabistappe: Skrell og skjær grønnsakene i like store, grove biter. La dem koke til de er møre.
Ha i matfløte, litt sjy, muskatnøtt, salt og pepper etter smak. Mos for hånd med en stapper til du har en passe grov kålrotstappe. Rør inn 2 ss smør og bland godt til det har smeltet.
Saus: Bruk kokesjy rett fra kjelen. Denne smaker kjempegodt til både kjøttet og tilbehøret.
Serveres på varme tallerkener med vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, sjy og en god, grov sennep.
Dette trenger du
LutefiskSlik gjør du
Lutefisk bakt i ovn: Legg lutefisken med skinnsiden ned i en langpanne eller i en stor ildfast form. Dryss over salt minst en time eller to før tilberedning, da får du fast og fin fisk.
Dekk langpanna med aluminiumsfolie og sett fisken i forvarmet ovn ved 225 grader i 25-40 minutter, alt etter tykkelsen på fisken. Fisken er klar når den akkurat flaker seg om du trykker lett på den.
Pass på at aluminiumsfolien ikke kommer i kontakt med fisken, da aluminium reagerer med lut.
Lutefisk kokt i kjele: Legg fisken med skinnsiden ned i en kjele. Hell på ca. 1 dl vann pr kg fisk.
Legg på lokk og kok opp. La deretter fisken trekke på svak varme i ca. 10 minutter. Pass fisken godt så den ikke "forsvinner" i kjelen. Fisken er klar når den akkurat flaker seg om du trykker lett på den.
Sennepssaus: Smelt smør i en kjele på middels varme, tilsett revet muskatnøtt og rør rundt. Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en glatt jevning. Småkok under omrøring i ca. 2 minutter.
Skru ned varmen og tilsett varm melk gradvis mens du hele tiden pisker.
La sausen småkoke i 10 minutter mens du rører om, smak til med de ulike variantene av sennep, kok opp og smak til med salt og pepper til slutt.
Underveis koker du mandelpotetene i en annen kjele til de er møre.
Stek baconbitene i en stekepanne til de er sprø.
Ertepuré: Kok opp ertene med litt vann og en klype salt. Hell av vannet og kjør ertene sammen med smøret i en hurtigmikser eller stavmikser til puré.
Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold puréen varm. Server gjerne også med smeltet ribbefett, og grov sennep.
Server lutefisken med kokte mandelpoteter, ertepurè og sennepsaus. Topp fisken med sprøstekt bacon og baconfett.
Dette trenger du
KalkunSlik gjør du
Kalkun: Hvis kalkunen er frossen må du beregne 2-3 døgn før den er helt opptint. La den tine i kjøleskap. Ta ut innmatposen som ligger inni fuglen. Innholdet her skal brukes til sausen.
Tørk fuglen med tørkepapir inni og utenpå, og la den stå i romtemperatur en time før den skal i ovnen.
Stuffing: Skjær loffen i skiver og kjør disse grovt i en kjøkkenmaskin. Stek finhakket løk og bacon i en panne til baconet har fått farge. Tilsett brødsmulene og la dem steke med et par minutter så de får trekke til seg smakene fra panna.
Ha brødsmuleblandingen over i en bolle. Bland dem godt med hakkete svisker, epleterninger, pisket egg, smeltet smør, allehånde, finhakket persille, timian, salt og pepper.
Legg kalkunen på ryggen. Legg gjerne vingebena bak ryggen på fuglen. Bind så opp bena med hyssing.
Legg grovhakket stangselleri og løk i en dyp langpanne, og hell på vannet. Du kan også velge å bruke en stor stekepose, da trenger du ikke helle vann i langpannen.
Legg kalkunen i langpannen. Gni så hele fuglen inn med salt, pepper og smør før du fyller den med stuffingen.
Stek kalkunen midt i ovnen på 160 grader - ca. 30 minutter per kilo. Øs kraft fra langpannen over fuglen flere ganger underveis. Bruk gjerne steketermometer, kalkunen skal ha en kjernetemperatur på 65 grader på tykkeste del av låret når du tar den ut, temperaturen vil så øke noen flere grader mens kalkunen hviler.
Kraft: Brun innmaten i en kjele. Tilsett rotgrønnsaker og laurbærblader. Hell over vann til det dekker, kok opp og la stå på lav varme i et par timer til mengden væske er redusert til halvparten.
Ta kalkunen ut og løft den over på et fat. Dekk den med folie og la den hvile i minst 20 minutter, gjerne lenger, før den skjæres i.
Sil kraften fra langpannen over i et desilitermål. Spe på med kalkunkraft, evt kyllingkraft. Alt i alt skal det være ca. 1,5 liter væske til saus.
Saus: Smelt smøret i en gryte og rør inn melet. Pisk inn kraften og rør hele tiden mens det koker opp. La sausen småkoke 5 minutter så melsmaken forsvinner.
Pisk inn fløte og ripsgelé. Smak til med salt og pepper. Rør inn et par dråper sukkerkulør helt til slutt for å få en fin farge.
Servering: Skjær ut brystfiletene langs brystbenet, og skjær så kjøttet i serveringsskiver. Du løsner filetene fra skroget ved å skjære et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet. Skjær lårene fra skroget og skjær skiver av disse fra beinet.
Ta ut stuffingen fra kalkunen med en skje og ha denne i en serveringsskål. Server kalkunen med stuffingen ved siden av, nykokte grønnsaker som for eksempel rosenkål og erter, nykokte mandelpoteter med et persilledryss og den gode sausen.
Dette trenger du
RakfiskSlik gjør du
Rakfisk: Skjær rakfisken i skiver og anrett på et fat.
Tilbehør: Kok egg i 9-10 minutter til de blir hardkokt. Avkjøl disse med kaldt, rennende vann før du tar av skallet.
Kok potetene møre, og damp dem tørre.
Skjær løk og purre i ringer, og bland gjerne noe av det med rømme.
Servering: Sett alt tilbehøret frem på bordet og la gjestene sette sammen sin egen tallerken selv.
Dette trenger du
JuletorskSlik gjør du
Mandelpoteter: Kok mandelpotetene med skallet på. La potetene syde under lokk på lav varme til de er møre. Det tar ca. 30 minutter.
Kokte gulrøtter: Skrell og skjær gulrøttene i grove skiver. Kok dem møre i saltet vann. Hell av vannet og tilsett persille og smør som får smelte på de varme gulrøttene.
Sandefjordsmør: Kok opp fløte og maizena. Pisk inn kaldt smør i små terninger.
Smak til med sitronsaft, salt og hvit pepper helt til slutt. Rør inn finhakket persille rett før servering.
Kokt torsk: Kok opp en stor kjele med vann, salt, laurbærblad og pepperkorn. Når vannet koker, trekker du kjelen fra platen og tilsetter torskeskivene.
Sett kjelen tilbake på platen og skru ned til laveste temperatur. Det er viktig at det ikke koker. La fisken få trekke til den akkurat slipper beina. Det tar 10–12 minutter.
Server fisken med grønnsaker og saus.
Dette trenger du
Slik gjør du
Bland sammen sukker, salt, pepper og grovhakket dill. Strø halvparten av blandingen i en form.
Fjern skinnet på laksefileten, og legg den i formen oppå blandingen. Strø over resten av blandingen på laksen.
Dekk til formen med plastfolie og sett kjølig i 2-3 døgn. Snu laksefileten et par ganger i døgnet.
Etter 2-3 døgn, heller du av laken og tørker fisken lett med kjøkkenpapir. Server på godt rugbrød eller med kokte nypoteter, sennepssaus, créme fraîche og syltet rødløk.
Dette trenger du
SoppstekSlik gjør du
Lag soppfarsen: Skjær løken i skiver. Varm olje i en vid kjele på middels til høy varme, ha i løk og la den frese til den er myk og blank.
Hvis du har foodprosessor: Del soppen i fire og bruk deretter pulsknappen til du har finhakket sopp, men ikke så lenge at det blir til mos. Har du ikke foodprosessor, kan du finhakke soppen.
Ta platene med butterdeig ut av fryseren, og la dem tine i ca. 15 minutter spredt utover på et bakepapir, mens du gjør klar til kjevling. Ikke la dem bli for varme, for da blir deigen vanskelig å jobbe med.
Forvarm ovnen til 225 ºC, over- og undervarme.
Ha vann, buljong og finhakket hvitløk i kjelen med løk, og la det koke inn. Skyll linsene.
Tilsett sopp, linser og tamari, og la det surre på ganske høy varme i ca. 10 minutter til det meste av fuktigheten er borte. Rør underveis.
Tilsett krydder, tyttebærsyltetøy og grovhakket spinat. Rør godt, og slå av platen når alt er mørt og det har kokt forholdsvis tørt.
Smak til soppfarsen med salt og pepper. Husk at den blir mildere når du pakker den inn i butterdeig, så den må smake litt. Dersom du ønsker valnøtter i din stek, så kan du tilsette disse nå.
Lag soppsteken: Legg platene oppå hverandre slik at de overlapper, og kjevle ut til et rektangel på ca. 40 x 30 cm. Tenk at soppfyllet skal få god plass til å pakkes inn.
Legg rektangelet på et bakepapir før du fyller det – dette er viktig, for ellers kan det bli vanskelig å flytte. Skjær potetene i riktig tynne skiver, behold gjerne skallet.
Legg to rader med potetskiver ved siden av hverandre i midten av deigen, men la det være 3 cm uten fyll i toppen og bunnen.
Fordel soppfarsen på potetene, og avslutt med enda et lag poteter. Potetene gir litt stabilitet til formen på steken.
Flett eller brett butterdeigen slik du vil.
Bruk eventuelt litt av butterdeigen du skjærer av til å lage pynt.
Stek soppsteken: Pensle soppsteken med plantemelk eller olje, legg den over på en stekeplate og stek den nederst i ovnen i ca. 45 minutter, til butterdeigen er gyllenbrun og sprø på utsiden.
Sjekk når det er 10 minutter igjen, og flytt eventuelt stekeplaten opp i ovnen for å oppnå ønsket sprøhet.
La soppsteken hvile i minst 10 minutter før servering, da holder den bedre på fasongen.
Skjær den i fine skiver med en skarp kniv, og server den med ønsket tilbehør.
Dette trenger du
VegisterkakerSlik gjør du
Vegisterkaker: Kok risen i vann med 0,5 ts salt etter anvisning på pakken.
Del blomkålen i små buketter. Kok dem til de så vidt er møre i lettsaltet vann. Hell av vannet.
Ha alle ingrediensene i en food processor, og kjør til purè. Smak til med salt og pepper.
Form små kaker med en skje dyppet i kaldt vann. Stek kakene i smør eller vegetabilsk margarin til de er gylne rundt hele.
Tilbehør: Server med klassisk tilbehør som rødkål, rosenkål, saus og poteter.
Få også med deg klassiske julebakverk!
Det er lite som hører julen til like mye som god mat og drikke, og i Jul i Vinterland kan du smake deg helt frem til den store aften.
Handlegatene i Spikersuppa er proppet fulle med alt matelskeren kan drømme om. Vi har samlet sammen de beste tipsene, uansett hva du har lyst på!
Grillen
Hos Grillen får du kjøpt hjemmelagde pølser fra Vestlandet som smaker helt fantastisk på kalde dager. Velg mellom julepølser, currypølser eller kundefavoritten Bratwurst.
Opa! Souvlaki of Greece
Opa! Souvlaki of Greece serverer autentiske greske favoritter. Prøv klassikeren «Souvlaki Pita Gyros»!
Bekkereinan
Bekkereinan fra Kvinesdal serverer eksklusivt elgkjøtt fra grillen, laget etter gamle håndverkstradisjoner. Her får du deres berømte, smakfulle elgburger og elgkebab!
Los Tacos
Los Tacos server smakfull og varmende quesadillas. I år tar de også med seg nyheten Elite Corn! Kom innom og nyt varme maiskolber med Chipotle Mayo, Parmesan og digg krydder.
Flamme Burger
Burgerne til Flamme Burger er hjemmelaget med deres egen hemmelige oppskrift. Gjengen i boden håndplukker råvarer for å oppnå den deiligste burgeren!
Taste of Greece
Den ultimate greske gatemat-opplevelsen, med fokus på å lage autentiske greske gyros ved bruk av tradisjonelle oppskrifter og råvarer av høy kvalitet.
Julenissens Gløgghus
Jul i Vinterlands oppvarmede stue med over 600 sitteplasser. Her serveres blant annet varme drikker, julegrøt og verdens mest berømte hjemmelagde grillpølser – akkurat som nissen liker det!
Nissemors Kjøkken
Deilig varm drikke, wienerpølser, og verdens beste og vakreste karamelliserte epler får du tak i på Nissemors Kjøkken.
Raclette
Raclette byr på nybakte baguetter og bakt potet dekket av grillet, smøraktig Raclette-ost. En spennende opplevelse utenom det vanlige!
French’eez
Hos French’eez får du servert smakfull raclette og løksuppe - akkurat som i de franske alpene.
It’s Corn
La smaksløkene utforske den perfekte blandingen av søtt, salt, surt og umami. It’s Corn gir deg en smak av jul som du aldri har opplevd før!
Corn Dog
Har du lyst til å smake en corn dog så god, at du tenker på den i flere uker etterpå? Sving innom Corn Dog og opplev deres Flamin hot cheetos & Takis dog!
Candy Apple
Sett tennene i et søtt candy apple - det perfekte tilskuddet til en dag i Jul i Vinterland.
Churros
Smakfulle, spanske julefavoritter. Våre churros er laget på vår egen oppskrift og servert med valgfri topping!
Brente mandler
Ingen jul uten brente mandler! Ta med deg et kremmerhus fylt av smakfulle mandler mens du tusler rundt i juleuniverset.
Crêpe De La Crêpe
Crêpe De La Crêpe serverer den franske, delikate og himmelsk fluffy klassikeren crepe. Unn deg en magisk opplevelse og utforsk smakene!
Viggos kjempegode smultringer
Har dere lyst på verdens beste smultringer? Viggos kjempegode smultringer får dere i Jul i Vinterland!
Fries Brothers
Fries Brothers serverer nydelige håndlaget fries av organiske poteter! Unn deg en porsjon med deilig topping, som parmesanost og trøffelmajones.
Waffle Factory
Hos Waffle Factory byr de på ferske belgiske vafler med jordbær, krem, is og belgisk sjokolade.
Bubble Waffle
Stikk innom Bubble Waffle og opplev smaken av Oslos kuleste og beste boblevafler!
U.S Iceplace
Etter flere års utvikling har U.S. IcePlace perfeksjonert sine oppskrifter. Her får du servert deilige og juleinspirerte boblevafler og crepe!
Dutch Poffertjes
Ta en smakfull reise til Nederland med den deiligste godbiten landet har å by på! Dutch Poffertjes serverer luftige mini-pannekaker med topping av hva enn ditt mathjerte drømmer om.
Rundt hvert bodhjørne finner du også smaksprøver av flere forskjellige deilige produkter som ost, oliven, laks, spekemat, og så mye mer.
Vi sees i smaksuniverset Jul i Vinterland!
Les om julemarkedet her.
Veggene utenfor Jul i Vinterland mot Nationaltheatret er i år prydet av vakker kunst. Bli kjent med kunstneren Manneraak og hans vei til juleuniverset!
Manneraak er en norsk kunstner fra Mandal. Han har sin bakgrunn som internasjonal motefotograf, og har blant annet arbeidet for Chanel og Norwegian Fashion Institute. Han fikk sin kunstneriske debut på Høstutstillingen i 2004 og har siden utsmykket en rekke offentlige og private institusjoner, samt separatutstillinger i blant annet New York og Roma.
Kunstutstillingen er 120m2 stor og består av 30 verk av 2x2 meter. Manneraak er kjent for sitt arbeid med “mixed media” hvor han maler på egne fotografier. Resultatet av dette avfotograferes og overføres til egnet media.
«Dette prosjektet er en fordypning i kunstnerens inntrykk og opplevelser gjennom et livslangt, nært forhold til naturen, dens råhet og dens vemodighet. Den omfavner det mytiske landskapet som manifesterer seg i menneskesinnet under et noen ganger ensomt møte mellom naturens mystikk og skjønnhet, og den visuelle og spirituelle opplevelsen etter kalde dager og netter på gåturer uten søvn og mat.»
Dette er et stort prosjekt som Manneraak har jobbet med hele høsten. Nå står det her i Oslo sentrum til glede for 3 millioner mennesker!
Ta turen forbi de vakre veggene og bli beveget av norsk natur i Manneraaks øyne!Han er en kjær internasjonal skatt som sprer glede til store og små. 23. og 24. desember jobber Julenissen ekstra hardt, men i tiden frem til jul er det også full fart!
Hei, Julenissen! Hvordan står det til på Nordpolen?
Det går helt strålende med oss på Nordpolen! Nissemor, alvene og jeg er godt i gang med julegaver og alle forberedelser til julen. Kaker bakes, hammere hamres, sokker strikkes og leker testes. Dette blir en julefeiring som kommer til å huskes!
Hva er din favorittdel av julen?
Jeg liker aller best å høre hva alle barna ønsker seg. Det er ekstra stas å se ansiktene lyse opp når de får vite hva jeg har med meg!
Hvor lenge har du vært julenisse?
Helt siden 200-tallet har jeg spredt glede og hjelp, så jeg er en erfaren nisse. Den gangen gikk det i noe litt annet, men barna er fremdeles mine favoritter - det er ingenting jeg heller ville gjort enn å spre glede til hele verden og alle disse!
Hva må barn gjøre for å få det de ønsker seg til jul?
Først må alle barna ønske seg noe. Min tusenårige hørsel er ikke den beste, så jeg anbefaler alle å skrive en liste! Men viktigst av alt, for å oppfylle sine drømmer, må store og små være snille og åpne før de bedømmer.
Hva er dine favoritting med julen?
Jeg er flink til å holde nisseformen fordi jeg er så glad i både grøt og julekaker. Nissemor er flink til å bake, men kaker smaker aller best når jeg reiser rundt med julegaver!
Dine beste juletips?
Som Julenisse kan du kalle meg en ekspert. Bak og spis masse godt, ha juleverksted og bare ha det flott. Før du vet ordet av det, har nok et år gått. Husk også at det ikke betyr noe hvor mye penger du bruker på hver person – det viktigste er deres relasjon.
Hvor finner vi deg i Jul i Vinterland?
I Jul i Vinterland kan du fortelle meg alle dine ønsker. Du finner meg i stolen min på Nordpolen og på markedet når jeg spiser pølser!
Hohoho og god jul!